Twórcy Food Artu: Caitlin Levin i Henry Hargreaves na zaproszenie Dylan’s Candy Bar podczas Art Basel przygotowali niezwykły projekt. Na warsztat wzięli najsłynniejsze światowe muzea, które wykonali ze słodyczy. Tradycyjny „domek z piernika” zmienił się w minimalistyczne perły architektury. Zobaczcie efekty ich pracy!
Jedzenie to niewyczerpane źródło pomysłów dla wyobraźni twórców sztuki. W dodatku jedzenie jest elementem kultury. Jednak skrzyżowanie jedzenia i wzornictwa pozwala świeżo spojrzeć na nowe możliwości w projektowaniu. Ciasteczkowe rzeźby architektonicznych miniatur przedstawiają szklaną piramidę z Luwru, muzeum MAS z Antwerpii, Guggenheim z Nowego Jorku, rzymski budynek projektu Zahy Hadid czy meksykańskie Museo Soumaya. W tym zestawieniu nie mogło również zabraknąć londyńskiego Tate Modern. Taka sztuka oprócz tego, że jest piękna i zaskakująca to do tego jeszcze … smaczna. Jak widać jedzenie odżywia nie tylko nasze ciało ale także i ducha. Zobaczcie jak sam twórca opowiada o projekcie na Vimeo (https://vimeo.com/80650514).
Źródło: Yellowtrace (https://www.yellowtrace.com.au/food-architecture-culinary-construction/)