Biblioteka Snohetta. Przestrzeń w której chcesz zamieszkać.

Biblioteka Miejska w Pekinie otwiera swoje drzwi jako największa na świecie klimatyzowana przestrzeń do czytania. Po trzydziestu pięciu latach od stworzenia Bibliotheca Alexandrina w Egipcie, firma Snøhetta przedstawia nowoczesne miejsce do nauki, wymiany wiedzy oraz kulturalnych i intelektualnych spotkań w sercu Pekinu.

 

fot. Yumeng Zhu / Snohetta
1 / 16

W nowej bibliotece, umiejscowionej w dzielnicy Tongzhou, sercu wschodniej części Pekinu, otwiera się przed nami brama do bogactwa kulturalnego miasta. To jeden z trzech budynków, które powstały w tej okolicy, wzmacniając jej dynamikę i wpływ na całą strukturę miejską Pekinu. 

Biblioteka Miejska w Pekinie nie tylko stanowi symbol ambitnego planu rewitalizacji tej dzielnicy, ale również jest jej sercem, przyspieszając jej przemianę z obszaru o nieokreślonym potencjale w pulsujące centrum sztuki i kultury.

Obecnie trwają prace nad nowymi połączeniami transportowymi, które jeszcze bardziej zintegrują Tongzhou z sercem Pekinu, zapraszając odwiedzających do odkrywania tego nowego centrum życia i inspiracji.

 

Przywracanie znaczenia biblioteki w erze cyfrowej

Kilkanaście lat temu biblioteki były uważane za zanikającą twór, ponieważ cyfryzacja w coraz większym stopniu umożliwiła dostęp do informacji w dowolnym czasie i miejscu. 

Aby przywrócić znaczenie biblioteki w XXI wieku, Snøhetta postanowiła zaoferować nową wizję tego, jak wygląda, działa i służy społeczności. 

Biblioteka Miejska w Pekinie skupia się na fizyczności książki jako obiektu i świadomym ćwiczeniu przewracania stron w celu przyswojenia słowa pisanego jako głównego doświadczenia pośród malowniczego otoczenia wzgórz, drzew i rzeki Tonghui. 

„To właśnie miłość ludzi do książek sprawiła, że biblioteki przetrwały erę cyfrową i mają nowy potencjał, aby dać więcej miastu i jego mieszkańcom”, zauważa Kjetil Trædal Thorsen, współzałożyciel i partner w Snøhetta. „Do nas należy reinterpretacja relacji między ciałem, umysłem i otoczeniem, aby na nowo rozbudzić radość z czytania z dala od ekranu. Biblioteki są tutaj, aby pozostać”.

Aby przywrócić rolę biblioteki jako ważnego filaru życia publicznego i intelektualnego oraz stać się czymś więcej niż zwykłym magazynem książek, Snøhetta umieściła budynek jako centrum nauki, kultury i społeczności. Czerpiąc z historycznych początków bibliotek, które znajdowały innowacyjne odpowiedzi na potrzeby swoich czasów i miejsca, Biblioteka Miejska w Pekinie czyni otwartą wymianę pomysłów i dialog międzyludzki swoim głównym celem. W całym budynku znajdują się dedykowane przestrzenie na wystawy, występy, konferencje i renowację starożytnych książek. Budynek zdecydowanie odrzuca argument, że biblioteka jest przeżytkiem.

„Rola bibliotek w społeczeństwie i sposób, w jaki ludzie z nich korzystają, znacznie się zmieniły” – mówi Robert Greenwood, partner i dyrektor na region Azji i Pacyfiku w Snøhetta. „Są one teraz potrzebne do funkcjonowania jako tętniące życiem przestrzenie społeczne, umożliwiające interakcje społeczne i dzielenie się wiedzą”.

Biblioteka Snohetta. Wzgórza i Doliny we wnętrzu budynku.

Przeszklony budynek zaprasza naturę do przestrzeni czytelniczej i nadaje przejrzystości wnętrzu. Sercem biblioteki jest szerokie, prawie 16-metrowe forum powitalne, z którego wznoszą się schodkowe tarasy wzdłuż gładkich, rytmicznych krzywizn. Przez środek przebiega meandrująca ścieżka zwana Doliną, która służy jako główna arteria komunikacyjna budynku. Dolina odzwierciedla bieg pobliskiej rzeki Tonghui, płynnie kontynuując doświadczenie krajobrazu poza nią i łącząc północne i południowe wejścia, aby poprowadzić odwiedzających do wszystkich innych przestrzeni wewnątrz.

Tarasowe wzgórza wznoszące się z doliny zostały zaprojektowane tak, aby stworzyć wyrzeźbioną wewnętrzną formę terenu, która służy jako podłoże. Siedzenia i półki – to nieformalna strefa z możliwością relaksu, rozmowy lub cichej lektury, a wszystko to przy zachowaniu połączenia z większą przestrzenią. 

fot. Yumeng Zhu / Snohetta

Półprywatne czytelnie i sale konferencyjne są wbudowane we wzgórza, podczas gdy stosy książek i stoliki do siedzenia są ustawione na długich, płaskich powierzchniach na szczycie. Ten centralny otwarty obszar jest w pełni dostępny i zawiera jeden z największych na świecie automatycznych systemów przechowywania i pobierania książek (ASRS).

Dużą przestrzeń, która stanowi przejście między „skalą Doliny” a książkami, przecinają wysokie, smukłe kolumny, które przechodzą w płaskie panele w kształcie liści miłorzębu – nawiązując do 290-milionowego gatunku drzewa pochodzącego z Chin. Zachodzące na siebie panele i szklane wstawki tworzą dach przypominający baldachim, który zalewa wnętrza przefiltrowanym światłem dziennym. Pod baldachimem z miłorzębu można dotrzeć na szczyt, z którego roztacza się widok na dolinę książek i horyzont rozległego krajobrazu. To doświadczenie jedności z bezpośrednim otoczeniem i wyobrażonym światem oferowanym w książkach pozwala czytelnikowi tworzyć wspomnienia, które są unikalne dla tego miejsca. 

Zrównoważona architektura 

Biblioteka Miejska w Pekinie na nowo zastanawia się nad tym, w jaki sposób dzisiejsze biblioteki mogą sprostać pilnym wyzwaniom klimatycznym, jednocześnie wykorzystując najnowocześniejsze technologie w celu poprawy komfortu odwiedzających. Budynek uzyskał chińską trzecią gwiazdkę GBEL, najwyższy osiągalny standard zrównoważonego rozwoju w kraju, minimalizując zarówno emisję dwutlenku węgla, jak i emisję operacyjną. Projekt w równym stopniu dba o środowisko, co o społeczności, którym służy. 

 

Wychodząc z tej wspaniałej biblioteki, nie można nie odczuwać pragnienia spędzania czasu w pięknie zaprojektowanych przestrzeniach. To nie tylko miejsce do czytania i zgłębiania wiedzy, ale także oaza inspiracji i spokoju. Wyjątkowa architektura, harmonijne formy i przemyślane detale sprawiają, że chce się tu powrócić, delektować się atmosferą, która wibruje od kreatywności i pozytywnej energii.

Jeżeli tak jak my lubicie realizacje Snohetta to zajrzyjcie też tu: Snøhetta w Tyrolu.

Bądź na bieżąco i śledź nas na instagramie.