Tłusty czwartek. Gdzie warto ustawić się w kolejce po pączki.

Głównymi bohaterami Tłustego Czwartku są pączki i faworki. Puszyste, smażone, często nadziewane konfiturą, kremem lub innymi słodkimi wypełnieniami ciastka, na samą myśl o których ślinianki zaczynają wariować.  Ich złocista, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze sprawiają, że są nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku. Gdzie w Warszawie warto ustawić się w kolejce po najlepsze pączki? Podpowiadamy.

Początki Tradycji:

Historia Tłustego Czwartku sięga średniowiecza i związana jest z obrządkiem Wielkiego Postu w Kościele katolickim. Pierwotnie był to dzień, w którym wierzono, że należy zjeść solidny posiłek, obfity w tłuszcze i kaloryczne składniki, aby zasilić organizm na czas restrykcyjnego postu, który rozpoczynał się następnego dnia, w Wielki Piątek. 

Choć pączki i faworki pozostają kluczowymi elementami Tłustego Czwartku, to tradycja ta ewoluowała na przestrzeni lat. Obecnie w sklepach i cukierniach można znaleźć szeroki wybór innowacyjnych wersji tych smakołyków, od pączków nadziewanych egzotycznymi kremami po faworki posypane kolorowymi lukrami. Niezależnie od zmian w recepturach, duch tego święta – radość ze wspólnego spożywania pysznych wypieków – pozostaje niezmiennie silny.

Tłusty czwartek. Najlepsze pączki w mieście.

*kolejność przypadkowa. Nie robimy pączkowego rankingu. Poniżej wymieniamy miejsca, do których naszym zdaniem warto ustawić się w kolejce po najlepsze pączki w mieście,

Ciastko z Dziurką: Ta urocza cukiernia słynie z doskonałych pączków. Ich wyjątkowo puszyste i smaczne wypieki przyciągają klientów z całego miasta.

 

Frank Warszawa: Cukiernia Frank to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Kreatywne podejście do cukierniczego rzemiosła przynosi unikalne smaki i kompozycje, które zachwycają klientów zmysłowymi doznaniami.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Frank Warszawa (@frankwarsaw)

 

Lukullus: Znana ze swoich wykwintnych deserów i eleganckiej atmosfery, cukiernia Lukullus to ulubione miejsce miłośników haute cuisine. Ich precyzyjnie wykonane torty i ciasta są prawdziwymi dziełami sztuki cukierniczej.

 

Domo Bake: Cukiernia Domo Bake słynie z ekstrawaganckich wypieków. Wyroby tej autorskiej cukierenki przyciągają klientów swoim autentycznym smakiem i aromatem, będącym hołdem dla tradycji piekarskiej. Sugar Queen Dominika zaskakuje nas za każdym razem. Warto złożyć zamówienie z wyprzedzeniem.

 

Mod Donuts: Ta nowoczesna cukiernia specjalizuje się w donutach w różnorodnych smakach > jedno z najmodniejszych miejsc na ciastko w mieście. Nie są to co prawda klasyczne pączki, ale tłusty czwartek można świętować wszystkimi formami słodkości.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MOD donuts (@moddonuts)

 

Odette Warsaw: Ta ekskluzywna cukiernia to raj dla miłośników luksusowych słodkości. Ich wyrafinowane desery, inspirowane francuską cukiernią, zachwycają nie tylko smakiem, ale także estetyką i finezją wykonania.

 

Słodki Słony: Tego miejsca nie trzeba przedstawiać. Ich pączki i faworki to miejska legenda. Z różą? z malinami? a może z ajerkoniakiem? Pyszne.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

Baja to wegańska cukiernia z Powiśla. W tym roku przygotowała 3 smaki pączków.

  • karnawałowego pączusia ze śliwką w rumie z polewą z deserowej czekolady i błyszczącym brokatem
  • pączkową królową czyli róże z maliną oblaną lukrem pomarańczowym i dekorem z płatka róży
  • całorocznego faworyta czyli pistacje na naszym maśle pistacjowym z delikatnym różowym lukrem i skórką pomarańczy

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez BAJA (@baja.weganskacukiernia)


Panna Pracownia najbardziej ceni smak, prostotę i autentyczność. Pączki ma znakomite.

Pączki na Chmielnej: Legendarne miejsce w sercu miasta, znane z doskonałych tradycyjnych pączków w wielu smakach i wariantach nadzienia. Ich tłuste wypieki są uwielbiane przez lokalną społeczność i turystów od lat.

 

No to ile pączków planujecie zjeść w tym roku?  Za polecajki nie dziękujcie 🙂 Chwytajcie i świętujcie.

Tłusty czwartek uważamy za rozpoczęty.