Smaki lata: warzywa

Jednym z najprzyjemniejszych aspektów lata jest niewątpliwie dostępność wszystkich owoców i warzyw, jakie tylko możemy sobie wymarzyć. Na niektóre smaki czekamy cały rok, nie wyobrażamy sobie wakacji bez młodej kapusty, botwinki czy bobu. My cieszymy się najbardziej z zielonych szparagów i kurek, które idealnie uzupełnią każde danie i zaczarują smakiem.

Letnie warzywa mają niepowtarzalny smak, który trudno zastąpić czymkolwiek innym. Przypominają nam kuchnię naszej mamy czy babci, chrupanie rabarbaru z cukrem czy podjadanie ugotowanego bobu. Zarówno rabarbar, botwina, czy bób i szparagi są warzywami niskokalorycznymi, które mają dużo wartości odżywczych i wskazane są podczas diety – możemy je jeść właściwie bez ograniczeń. Pamiętajcie, że w przypadku letnich warzyw najlepiej sprawdzają się najprostsze przepisy, które tylko podkreślą ich fantastyczny smak. Szparagi najlepiej ugotować i polać masłem, podawać z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Rabarbar warto wykorzystać, gotując syrop lub kompot, a także do najprostszych kruchych ciast, które idealnie komponują się z karmelizowanym w cukrze.

Bób wystarczy ugotować i posolić – przekąska jest bardzo zdrowa i smaczna. Pamiętajcie jednak, że z bobu można zrobić również fantastyczną pastę do kanapek lub wykorzystać w letniej sałatce – świetnie łączy się z młodym szpinakiem, groszkiem i owocami – np. truskawkami lub granatem. Botwinę, czyli liście młodych buraków, również możemy wykorzystywać w sałatkach lub podduszone dodawać do różnych dań. Są bardzo cennym źródłem błonnika, którego nie możemy omijać w codziennej diecie. Na bazarkach coraz częściej możecie spotkać się z kwiatem cukinii, co jest świetną alternatywą dla wymienionych wyżej składników. Liście cukinii możemy zwyczajnie smażyć opanierowane w jajku i bułce lub zapiekać faszerowane łososiem lub serem. Wypróbujcie sami! Wiedzieliście, że duszone kurki są idealnym składnikiem najlepszych letnich kanapek?

 

 

źródło: pinterest