W najbardziej wysuniętej na północ części Norwegii w miejscowości Båly powstanie pierwsza europejska podwodna restauracja. W bezpośredniej bliskości do podwodnego świata zjemy nie tylko niesamowicie dobry obiad, ale również będziemy mieć możliwość obcowania z życiem morskim. Restauracja będzie równocześnie funkcjonowała jako ośrodek badawczy.
Monolityczna forma budynku majestatycznie rozbija powierzchnię wody by spocząć bezpośrednio na dnie morskim, pięć metrów pod powierzchnią wody. Z czasem struktura ma stać się częścią integralną środowiska morskiego, porośnięta przez mikroorganizmy wtopi się w otoczenie. W środku będzie można się poczuć jak w ogromnym akwarium. Dzięki grubym betonowym ścianom budynek będzie w stanie wytrzymać ciśnienie i wstrząsy w surowych morskich warunkach. Niczym w wielkim peryskopie ogromne akrylowe okna oferują widok dna morskiego, który zmienia się przez cały rok.
Poprzez swoją architekturę, menu i misję informowania społeczeństwa o różnorodności biologicznej morza, Under, bo tak nazywa się projekt, dostarczy podwodnych doznań. Zainspiruje, wywoła respekt do natury i radość z możliwości tak bliskiego obcowania z nią. Aktywuje wszystkie nasze zmysły – zarówno fizyczne, jak i intelektualne.
źródło: snohetta (https://snohetta.com/projects)