Tel Aviv, czyli jedno z najważniejszych miejsc na gastronomicznej mapie stolicy debiutuje na Saskiej Kępie. Tym razem fani kuchni bliskowschodniej zaspokoją swoje kubki smakowe przy ulicy Zwycięzców 21. Nowy lokal to przede wszystkim wielkomiejski klimat ze street artowym sznytem.
Nowa lokalizacja – nowa odsłona
Kolejna restauracja w kultowej lokalizacji to przede wszystkim miejsce, które ma na celu oddanie miejskiego klimatu Tel Avivu – również na talerzu, o co dba szefowa kuchni Laura Monti.
Ogród nowego lokalu został ozdobiony wyjątkowym muralem, do współpracy przy którym zostali zaangażowani artyści m.in. z agencji Partners in Crime, którzy stworzyli swój autorski projekt. Za koncepcję i wykonanie muralu odpowiadają między innymi Esze, Klub2020, Lis Kula, Matchez, Niebieski Robi Kreski oraz SC Szyman.
Pierwsza restauracja pod szyldem Tel Aviv pojawiła się 10 lat temu na ulicy Poznańskiej jako jeden z pierwszych wege lokali w Polsce i w kilka lat stała się jednym z najpopularniejszych miejsc na gastronomicznej mapie stolicy. Warszawski Tel Aviv został również jednym z prekursorów popularności hummusu, pierwszy sprowadził do Polski szakszukę i odczarował idę falafela jako kotleta w całodobowym kebabie, co również przełożyło się na niezwykłą popularność lokalu. W 2017 roku zaczęły otwierać się kolejne restauracje pod szyldem Tel Aviv Urban Food – na Żoliborzu, na alei Niepodległości, w Hali Gwardii, na przylądku Miami Wars oraz na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi, w Elektrowni Powiśle. Lokal na Saskiej Kępie jest ósmą restauracją w gastronomicznym portfolio Malki Kafki i Marcina Gilowskiego.
Koncept Tel Aviv Food przyjął się nie tylko wśród smakoszy bliskowschodniej kuchni, ale i wśród krytyków – aż 3 z rzędu pojawił się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska, a Malka Kafka została laureatką prestiżowej nagrody Restauratora(ki) Roku na gali Best of Warsaw Warsaw Insider.