Nasiona chia w kuchni

Współcześnie coraz bardziej doceniane są dobrodziejstwa produktów naturalnych. Zioła, nasiona, ekstrakty z ziół na stałe wpisały się w kulinarny krajobraz. Szałwia hiszpańska inaczej nazywana chia wywodzi się z Ameryki Południowej. Posiada mnóstwo pozytywnych właściwości, które warto poznać. Na zdrowie!

Maleńkie nasiona chia są niezwykle zdrowe i pożywne. Zawierają cały szereg witamin i składników mineralnych, miedzy innymi: błonnik, białko, wapń, mangan, fosfor, magnez, cynk, witaminę B3, potas oraz przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki. Dzięki wysokiej zawartości białka są one pomocne w procesie odchudzania. Usprawniają proces przemiany materii i zapewniają uczucie sytości. Posiadają bogate zastosowanie w kuchni. Możemy dodać je do śniadaniowego musli, owsianki, koktajli, kasz, sałatek, w trakcie pieczenia chleba, ciast, babeczek, a nawet domowych lodów. Proponujemy dwa przepisy z wykorzystaniem magicznych nasion.

Pudding z nasionami chia

Potrzebne składniki: mała puszka mleczka kokosowego(200 ml), 50 ml mleka roślinnego( najlepiej migdałowe), 2 łyżki nasion chia, 1 łyżeczka miodu, bakalie lub owoce do dekoracji. Mleczko kokosowe i roślinne, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię należy energicznie wymieszać w misce. Masę należy przelać do pucharków i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Dekorujemy pudding pokrojonymi owocami lub posiekanymi orzechami. Smacznego!

Chlebek bananowy 

Składniki: 110 g miękkiego masła, 200 gram brązowego cukru, 2 łyżki nasion chia,  6 łyżek wody, 240g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 duże dojrzałe banany. W misce należy zmiksować masło z cukrem, stopniowo dodawać nasiona chia oraz mąkę z proszkiem i sodą, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać rozdrobnionego banana i ekstrakt waniliowy. Taką masę, przekładamy do formy, tzw. keksówki, zapiekamy przez około godzinę, w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pyszności!

 

Źródło: pinterest, organeoblog, chilitonka