Podczas jesiennych wieczorów chyba każdy z nas skusi się na pyszne włoskie smaki w towarzystwie dobrej literatury. Z tej okazji mamy dla Was pomysł jak spędzić wtorkowe popołudnie. Już 11 grudnia w butiku RISK made in warsaw na Szpitalna 6 będzie odbędzie się smakowite wydarzenie Kuchnia jest jak mały urwis, czyli niecodzienna rozmowa o jedzeniu i literaturze.
Tessa Capponi Borawska i Agnieszka Drotkiewicz porozmawiają o kuchni, wychodząc od niedawno wydanej wspólnej książki „Smak kwiatów pomarańczy” (Wydawnictwo Czarne). O pietruszce i kardzie na obrazach Juana Sancheza Cotana, o tortach Wayne’a Thiebauda i poziomkach Osiasa Berta. O tym, żeby gotować dla takiego życia jakie się chce mieć, a nie dla tego, które się ma. O smakach z książek Giuseppe Tomasi di Lampedusa i o pierwszej książce kucharskiej zjednoczonych Włoch. Posłuchamy muzyki, przy której gotujemy i spróbujemy ciasta o smaku kwiatów pomarańczy. W spotkaniu weźmie też udział autorka ilustracji – MROUX – Marysia Bulikowska.
Tessa Capponi-Borawska – urodzona we Florencji absolwentka tamtejszego uniwersytetu, od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez ponad 20 lat pracowała w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od lat związana z „Twoim Stylem”. Publikowała również w „Elle”, „Kuchni”, „Gazecie Wyborczej”, „W drodze” oraz „Rzeczpospolitej”. Autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią, Dziennik toskański i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia. Mieszka i pracuje w Warszawie.
Agnieszka Drotkiewicz – autorka powieści („Paris London Dachau”, „Dla mnie to samo”, „Teraz”, „Nieszpory”) oraz zbiorów rozmów (wspólnie z Anną Dziewit-Meller – „Głośniej! Rozmowy z pisarkami”, „Teoria trutnia i inne”; sama – „Jeszcze dzisiaj nie usiadłam”, „Piano rysuje sufit”). Przeprowadziła wywiad rzekę z Dorotą Masłowską „Dusza światowa”. Razem z Ewą Kuryluk opublikowała książkę – rozmowę „Manhattan i Mała Wenecja”, za którą otrzymały nagrodę Warszawskiej Premiery Literackiej.