Od jakiegoś czasu przeżywamy w Polsce kawową rewolucję. I dobrze! Powoli oduczamy się picia kawy w sieciówkach, gdzie króluje pośpiech. Kawę celebrujemy. Wybieramy odpowiednie mieszanki, narzędzia do parzenia. Tworzymy z picia kawy rytuał. Zanim zdecydujecie się na kapsułkowy ekspres do kawy albo arabikę z supermarketu, pochylcie się na moment nad tzw. alternatywami. Zainwestujcie w młynek i wybierzcie, która metoda będzie dla Was najbardziej odpowiednia.

Zaprezentujemy Wam krótki przewodnik po kawowych alternatywach. Pamiętajcie, że każda z nich wymaga innej grubości zmielenia ziaren, ich ilości, innej temperatury parzenia.

Drip 

Najbardziej klasyczna metoda przelewowa. Wybieramy między tymi wykonanymi z tworzywa sztucznego (idealne na podróż), ceramiki, szkła lub metalu. Wystarczy postawić go na kubku lub dzbanku i powoli zalewać kawę umieszczoną na filtrze. Tak parzona kawa ma większą zawartość kofeiny niż espresso, a jednak o wiele delikatniejszy smak, o podkreślonej kwasowości.

French press

Jest to jedno z najbardziej popularnych urządzeń do parzenia kawy w domu. Parzenie kawy zajmuje od 3 do 4 minut, kawa ma pełny smak i bardzo bogaty aromat. French press jest bardzo wygodną metodą, nie wymaga filtrów.

Syfon

Najbardziej widowiskowa metoda parzenia kawy, do której nie potrzebujemy dostępu do prądu. Syfon składa się z dwóch naczyń, woda w dolnym naczyniu jest podgrzewana palnikiem gazowym i przechodzi do górnego naczynia. Wsypujemy kawę do wody, mieszamy drewnianym mieszadełkiem. Po upływie minuty, wyłączamy palnik, kawa zaczyna się powoli przepływać przez filtr do dolnej komory.

Chemex

Dr Peter Schlumbohm, założyciel firmy Chemex z Pittsfield (zainspirowany funkcjonalistycznymi ideami sztuki szkoły Bauhaus) wniósł do świata kawy alternatywny sposób jej parzenia. Na początku wlej małą ilość wody na zmielone ziarna, tylko żeby je zwilżyć, a woda będzie mogła swobodniej spływać do karafki bez wylewania się. Dzięki zwilżaniu pozwalamy zmielonej kawie na rozkwitnięcie tak aby wszystko co najlepsze w kawie mogło zostać uwolnione Czas od rozpoczęcia zalewania kawy w filtrze do końca parzenia powinien wynosić maksymalnie 4 minuty.

Aeropress

Aeropress łączy zalety metody ciśnieniowej i filtrowej, daje możliwość kontroli wielu czynników wpływających na smak i aromat kawy, jak temperatura, czas parzenia, ciśnienie, grubość mielenia, metoda parzenia i doza.

Cold brew

Potrzebujemy jasno mieloną kawę i lodowatą głowę (5g kawy na 100 ml wody). Kawę zmieloną na grubszy piasek – jak do dużego dripa lub chemexa zalewamy litrem lodowatej wody w dużej litrowej butli lub słoju. Przykrywamy folią aluminiową lub zakrętką (by nie wchłonęła obcych aromatów) i czekamy 12 godzin. Rano przelewamy przez dripa lub chemexa z filtrem i gotowe!

 

 

źródło: coffeedesk