Kasze w kuchni

Kasza pochodzące ze zbóż, są rozdrobnionymi ziarnami, zawierają łuski i zarodki zboża. Do najbardziej popularnych zaliczamy gryczana, jaglaną z prosa, jęczmienną, kasze mannę z pszenicy. Niezwykle pożywna, łatwa i szybka do zrobienia oczaruje Wasze kubki smakowe. Smacznego! 

Są świetną alternatywą dla mięsa. Z tego tez względu są częstym gościem w diecie wegetariańskiej. Z kasz możemy przyrządzić najprzeróżniejsze dania. Sałatki, kotlety, zupy, ciasta, a nawet sushi!

Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 300 g boczniaków, 2 duże cebule, 1 puszka białej fasoli, 1 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 papryczki chilli, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, sól, czarny pieprz olej do smażenia.

Kaszę jaglaną należy ugotować, ostawić do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i mieszamy z ostudzoną kaszą. Grzyby kroimy w małe kawałki i podsmażamy, mieszamy z kaszą i cebulą. Odsączoną fasolę, natkę pietruszki i chilli kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do formy tzw. keksówki i zapiekamy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Burgery gryczane z brokułami

Składniki: 35g kaszy gryczanej niepalonej, 200g brokuła, koperek, kiełki brokuła, przyprawy (oregano, papryka słodka, przyprawa grzybowa). Kaszę i brokuła gotujemy a następnie blendujemy z koperkiem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełki brokuła, mieszamy. Formujemy kotlety, a następnie zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Podajemy z warzywami lub w formie hamburgera z ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: pinterest, everydayflavours.blogspot, durszlak