Rozpoczął się już sezon letnich festiwali a ich nieodłącznym elementem oprócz świetnej zabawy na świeżym powietrzu są podążające ich śladem food trucky wypełnione pysznym jedzeniem. Na głodnych miłośników zabawy czekają z niecierpliwością oferując jedzenie z całego świata. Zobaczcie najciekawsze bary na kółkach!

Mobilna gastronomia gości na kulinarnej mapie Polski już od dłuższego czasu. Organizowane są festiwale street foodowe, które zrzeszają bary na kółkach. Moda na nie przybyła do Europy ze Stanów Zjednoczonych, w których ten rodzaj biznesu jest rozwinięty na szeroką skalę. Ich historia sięga czasów Dzikiego Zachodu, kiedy głodni kowboje, zmęczeni drogą pragnęli się posilić. Taka forma biznesu cieszy się powodzeniem nie tylko w trakcie letnich festiwali, ale również, na co dzień, w mieście. Głodni pracownicy biur chętnie kupują jedzenie w food truckach, stojących niedaleko ich miejsca pracy. W dobie coraz większej świadomości żywieniowej i otwartości na nowe smaki klientów jest coraz więcej. Liczba tego typu biznesów rośnie w Polsce w oszałamiającym tempie, co martwi restauratorów.

 

Źródło: pinterest