Czy warto stosować garnki emaliowane?

Garnki emaliowane od lat cieszą się dużą popularnością. Są wykonane ze stali nierdzewnej, którą z wewnątrz i od zewnątrz pokryta jest powłoką emaliową. Na jakiś czas zostały wyparte przez wyroby ze stali, jednak znów są coraz chętniej wybierane. Mają wiele zalet, gotowanie w nich jest przyjemne, nie zajmuje dużo czasu. Z jakich jeszcze powodów są tak cenione? Jakie garnki emaliowane warto kupić do swojej kuchni

Czy warto stosować garnki emaliowane

Dlaczego warto kupić garnki emaliowane?

Garnki emaliowane znane są od wielu lat. Stosowały je nasze mamy i babcie, dziś są cenione przez osoby, które szukają zdrowych, bezpiecznych rozwiązań, ułatwiających gotowanie. Główne zalety, dla których warto je kupić to:

  • Garnki są hipoalergiczne, nie zawierają niklu, dlatego są polecane dla alergików, osób starszych i małych dzieci. W trakcie gotowania nie są wydzielane żadne szkodliwe substancje, przygotowane posiłki są zdrowe, bogate w cenne składniki.
  • Garnki równomiernie rozprowadzają i trzymają ciepło. Dzięki temu można je postawić na stole, bez obaw, że danie szybko ostygnie. Szybkie nagrzewanie ma również wpływ na zmniejszenie rachunków i sporą oszczędność gazu czy prądu.
  • Emalia nie zmiana smaku i zapachu przygotowywanych potraw, nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Garnki nie chłoną aromatów, mogą być używane przez wiele lat.
  • Powłoka, która pokryte są garnki, jest bakteriostatyczna, dzięki czemu chroni jedzenie przed przenikaniem drobnoustrojów i namnażaniem się bakterii.
  • Garnki są łatwe do utrzymania w czystości, można je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Powłoka sprawia, że jedzenie nie przywiera do powierzchni, mycie jest proste, nie zajmuje dużo czasu.
  • Garnki pokryte emalią można stosować na wszystkich kuchenkach tzn. gazowych, elektrycznych i indykacyjnych.
  • Emaliowane garnki są uniwersalne, można w nich gotować, przechowywać potrawy, podgrzewać w piekarniku, trzymać w lodówce.
  • Garnki emaliowane są wytrzymałe, odporne na korozję, ścieranie, wysokie temperatury i środki chemiczne.

Aby garnki przez wiele lat zachowały swój pierwotny kształt, estetyczny wygląd i wal orty użytkowe, należy je odpowiednio pielęgnować. Do mieszania zalecane są silikonowe lub drewniane akcesoria, do mycia miękkie gąbki i ściereczki, nieścierające emalii.

Jakie garnki emaliowane wybrać?

Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i oferują garnki emaliowane w różnych rozmiarach i kolorach. Aby w pełni cieszyć się z ich funkcjonalności, warto kupić kilka garnków o różnych rozmiarach. Przyda się niewielki garnek do szybkiego podgrzewania, większy, 1,5-litrowy garnek na co dzień, a także duży garnek o pojemności 4,5 l do gotowania świątecznych dań lub do użytku dla większej rodziny. Obecnie garnki dostępne są w wielu wzorach i kolorach, dzięki czemu można je dobrać do stylu danej kuchni. Można wybrać garnki gładki lub wzorzyste, w kropki, paski, wzory kwiatowe czy geometryczne, pasujące do klasycznych, nowoczesnych czy prowansalskich kuchni. Garnki można kupić w atrakcyjnych cenach, dostępne są w szerokiej ofercie.

Garnki emaliowane to doskonały wybór dla osób, które cenią zdrowie, smak oraz wysokie bezpieczeństwo użytkowania kuchennych akcesoriów. Gotowanie w garnkach jest komfortowe, a przygotowane dania są zdrowe, smaczne, pełne wartości odżywczych.