To już dziś! Zaczynamy największe wydarzenie gastronomiczne w Polsce. Wybieramy się na Żarcie Na Kółkach, gdzie zaparkuje ponad 100 gastrowozów, serwując dania z najróżniejszych zakątków świata. Będzie pysznie! Poznajcie autorów Chinatown Patrol, Pot Spot oraz Wing Spot.

Jaki jest Twój ulubiony przepis?
Od jakiegoś czasu najczęściej przyrządzam sobie Skrzydełka Buffalo, obtoczone w różnych słodko pikantnych sosach. Brzmi trochę jak autoreklama ale naprawdę jestem fanem mięsa ze skrzydełek. Dobrze zamarynowane, z lekko chrupiącą skórką, soczyste – palce lizać.

Danie, które skradło Twoje serce?
General Tso Chicken podczas wizyty w USA. W sumie to nie tylko ta jedna potrawa, a styl w jakim serwowana jest „Chińszczyzna” w Ameryce. Ogólnie jestem fanem dań obiadowych serwowanych na słodko.

Co najchętniej serwujesz na kolację?
Niestety przez dużą ilość pracy nie za bardzo mam czas na gotowanie skomplikowanych dań w domu.  4/5 razy będzie to coś typowo kolacyjnego – kanapki czy serek wiejski. Ponadto często jadając jedzenie street foodowe człowiek czasem musi sobie zrobić przerwę i wrócić do naprawdę prostych domowych posiłków takich jak schabowy, mielone czy spaghetti. Jak już znajdę odrobinę czasu na gotowanie to bardzo różnie: steaki, owoce morza, sushi czy tex mex – raczej dania których nie mamy w ofercie na co dzień. 

Wyruszając w podróż pełną smaków, dokąd wybierasz najbliższy lot?
USA. Nie mam bardzo sprecyzowanego rodzaju kuchni którą chciał bym po próbować – a w USA jest wszystko. Myślę że znalazł bym tam naprawdę dużo inspiracji na nowe dania w truckach i lokalu.

Czym zaskoczysz podczas nowego sezonu Żarcie na Kółkach?
Po pierwsze zaskoczę Warszawską premierą trzeciego food trucka. ChinaTown Patrol to trzeci już po Pot Spocie i Wing Spocie projekt (food truckowy). Będziemy w nim serwowali dania z kuchni American-Chinese, czy jak ktoś woli – Chinese-Take-Away – czyli klasyki kuchni Chińskiej serwowanej w USA. Charakterystyczny dla naszych dań będzie makaron (noodle) zaserwowane w lepkim, sojowym, słodkawym sosie. Nie znajdziecie tu tony dziwnych zapychających składników. Będzie tylko to co najważniejsze mięso, jeden maksymalnie dwa rodzaje warzyw, makaron, i to w zupełności wystarczy – Tylko to co najlepsze.

Po drugie nowe menu w POT SPOT. Nadal pozostajemy przy daniach jednogarnkowych, tym razem jednak skoncentrujemy się na konkretnym rejonie świata. A mianowicie będziemy serwowali Tajskie Curry oraz Zupy. W menu znajdą się nasze interpretacje – Mango Curry, Massaman Curry, Peanut Curry, oraz dwie zupy. Tom Ka i Tom Yum.