W zalesionej okolicy Karuizawa znajduje się niezwykła posiadłość. Wakacyjny dom położony 150 km od Tokio, zaprojektowany przez Kias Architects w poszanowaniu dla otaczającej go natury. Przed wami „Willa Cztery Liście”.

Elementy domu zostały rozmieszczone wokół aspektów otoczenia, które najlepiej będą pasować do funkcji pomieszczeń. Salon i jadalnia wychodzą na południowy wschód, dając domowi spójny obszar wspólny, który jest jasny i ciepły. Główna sypialnia i łazienka wychodzą na zachód, przytulnie zagłębiając się w gęsto zalesiony teren lasu.

Kias Architects, projektując tą wakacyjną wille, czerpali również inspirację estetyczną z krajobrazu: wklęsłe i wypukłe pokrycie dachowe zostało zaprojektowane w celu naśladowania „delikatnie skręconych liści” – wyjaśniają twórcy. Ten wyjątkowo dach został stworzony przy użyciu prostego laminowanego forniru, nadając domu organicznej geometrii. W środku, na ciemnych drewnianych sufitach, nadal widoczne są belki, dzięki czemu willa wydaję się być jeszcze bardziej bliżej natury.

źródło: kias.co.jp