Konopie siewne (Cannabis sativa L.) to wyjątkowe rośliny pochodzące z Azji. Na każdym kroku zaskakują swoimi właściwościami. W pozytywny sposób wpływają na nasz organizm. Stosuje się je również w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, budowlanym, tekstylnym oraz papierniczym. Żywność z konopi zawiera 460% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby i jest pełnowartościowym źródłem białka. Zobaczcie jak wykorzystuje się je w kuchni…
Makaron z cukinii z figami i kruszonką konopną
SKŁADNIKI:
2 duże cukinie
2 kubki świeżych fig (ok 150g)
1/2 awokado, bez pestki
sok z 1 cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju konopnego
sól himalajska i pieprz cytrynowy dla smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Obierz cukinie i używając np. obieraczki lub innego narzędzi potnij ją na drobne paski. Umieść je w dużej misce.
2. Dodaj pokrojone figi oraz wydrylowane awokado i wymieszaj.
3. Dodaj sok z cytryny, dolej oliwę oraz olej konopny oraz dodaj sól i pieprz dla smaku.
4. Posyp kruszonką z konopi (przepis niżej) i dodaj odrobinę białka konopnego jeśli chcesz aby danie było bardziej odżywcze.
5. Podawaj od razu po przyrządzeniu (najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej).
Zielone Pesto z nasionami konopi i olejem z konopi
1/4 szklanki łuskanych nasion konopi
2 garście świeżych liści bazyli
1/4 szklanki tartego parmezanu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju z konopi (może całkowicie zastąpić oliwę z oliwek)
1 ząbek czosnku
szczypta soli himalajskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pesto jest niesamowicie łatwe do przygotowania. Jedyne czego potrzebujesz to niezbędne składniki i 5 minut czasu 🙂 Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miksera z ostrzem w kształcie litery „S”. Równie dobrze możesz użyć do tego zwykłego blendera a nawet moździerza.
Energetyczne batony z nasion konopi i musli
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki surowych migdałów
1 paczka suszonych, drylowanych daktyli
2 łyżeczki nasion chia
2 łyżeczki łuskanych pestek słonecznika
2 łyżeczki nasion lnu
2 łyżeczki łuskanych nasion konopi
1/4 szklanki syropu z agawy (lub miodu)
2 łyżki masła orzechowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przypraż płatki owsiane oraz migdały przez 13-15 minut w temperaturze 175 stopni
2. Rozdrobnij daktyle za pomocą blendera
3. W dużej misce wymieszaj wszystkie nasiona, migdały, płatki owsiane i daktyle
4. Podgrzej syrop z agawy oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Całą masę wyłóż w dużej brytfance (wyłóż ją papierem do pieczenia)
6. Włóż ciasto za zamrażarki na 15-20 minut.
7. Potnij ciasto na 10 batonów i ciesz się niesamowitym smakiem
Źródło: hempfoodie.pl