Trend: konopie w kuchni

Konopie siewne (Cannabis sativa L.) to wyjątkowe rośliny pochodzące z Azji. Na każdym kroku zaskakują swoimi właściwościami. W pozytywny sposób wpływają na nasz organizm. Stosuje się je również w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, budowlanym, tekstylnym oraz papierniczym. Żywność z konopi zawiera 460% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby i jest pełnowartościowym źródłem białka. Zobaczcie jak wykorzystuje się je w kuchni…

Makaron z cukinii z figami i kruszonką konopną

SKŁADNIKI:

2 duże cukinie

2 kubki świeżych fig (ok 150g)

1/2 awokado, bez pestki

sok z 1 cytryny

1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju konopnego

sól himalajska i pieprz cytrynowy dla smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Obierz cukinie i używając np. obieraczki lub innego narzędzi potnij ją na drobne paski. Umieść je w dużej misce.

2. Dodaj pokrojone figi oraz wydrylowane awokado i wymieszaj.

3. Dodaj sok z cytryny, dolej oliwę oraz olej konopny oraz dodaj sól i pieprz dla smaku.

4. Posyp kruszonką z konopi (przepis niżej) i dodaj odrobinę białka konopnego jeśli chcesz aby danie było bardziej odżywcze.

5. Podawaj od razu po przyrządzeniu (najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej).

Zielone Pesto z nasionami konopi i olejem z konopi

1/4 szklanki łuskanych nasion konopi

2 garście świeżych liści bazyli

1/4 szklanki tartego parmezanu

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka oleju z konopi (może całkowicie zastąpić oliwę z oliwek)

1 ząbek czosnku

szczypta soli himalajskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pesto jest niesamowicie łatwe do przygotowania. Jedyne czego potrzebujesz to niezbędne składniki i 5 minut czasu 🙂 Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miksera z ostrzem w kształcie litery „S”. Równie dobrze możesz użyć do tego zwykłego blendera a nawet moździerza.

Energetyczne batony z nasion konopi i musli

SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki surowych migdałów

1 paczka suszonych, drylowanych daktyli

2 łyżeczki nasion chia

2 łyżeczki łuskanych pestek słonecznika

2 łyżeczki nasion lnu

2 łyżeczki łuskanych nasion konopi

1/4 szklanki syropu z agawy (lub miodu)

2 łyżki masła orzechowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przypraż płatki owsiane oraz migdały przez 13-15 minut w temperaturze 175 stopni

2. Rozdrobnij daktyle za pomocą blendera

3. W dużej misce wymieszaj wszystkie nasiona, migdały, płatki owsiane i daktyle

4. Podgrzej syrop z agawy oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Całą masę wyłóż w dużej brytfance (wyłóż ją papierem do pieczenia)

6. Włóż ciasto za zamrażarki na 15-20 minut.

7. Potnij ciasto na 10 batonów i ciesz się niesamowitym smakiem

 

Źródło: hempfoodie.pl