Skosztowanie obiadu w Stedsans w Kopenhadze jest przygodą od samego początku. Początkiem jest samo posadzenie warzyw, a uwieńczeniem całego procesu jest pyszny obiad w klimatycznym zielonym ogrodzie, oddalonym o 20 minut rowerem z centrum miasta do Østerbro.

Młoda pisarka Mette Helbæk i znany kucharz Flemming Schiøtt Hansen stworzyli miejsce oferujące naturalną żywność i bliskie obcowanie z matką naturą. W Skandynawii to pierwsza farma na dachu i miejski ogród. Po spacerze wśród grządek, nieopodal znajduje się szklarnia, czyli niepowtarzalna restauracja na dachu budynku, w której gotują sami gospodarze. Pomysł powstał  niespodziewanie, aby zebrać społeczność, która wspiera rolnictwo, gdzie członkowie sami płacą za pełen proces produkcji naturalnej żywności. Początek sezonu oznacza zgromadzenie miłośników zdrowej żywności tak, aby posadzić odpowiednią ilość produktów. Jak tylko warzywa wzrosną ludzie systematycznie odwiedzają miejsce, aby zabrać swoje wyhodowane grządki do domu na obiad, aby gotować pyszności na bazie naturalnych sadzonek.

źródło: cleansimplelocal.com (http://www.cleansimplelocal.com)