Słodycz nieujarzmiona - wata cukrowa

Wata cukrowa – przysmak z dzieciństwa sprzedawany na letnich jarmarkach i festiwalach zna każdy. Słodka go granic możliwości, występuje w różnych kolorach – białym, różowym, niebieskim. Ma swoich wiernych fanów i zagorzałych przeciwników. Samych słodkości!

Ta oszałamiająco słodka przekąska z wyglądu przypomina puszyste, wełniaste owocostany bawełny. Stąd też z angielskiego wata cukrowa to cotton candy. Zwana jest tez candy floss co znaczy dosłownie cukierkowa nić dentystyczna. To przekąska niezwykle kaloryczna i jednocześnie bardzo lekka niczym wata lub obłok na niebie. Dzieci ją uwielbiają, dorośli również, jednak ci drudzy zdają sobie sprawę czym grozi spożywanie dużej ilości waty.

Jeśli lubimy watę cukrową ale nie mamy ochoty czekać do lata aż zaczną się wszelkiego rodzaju festiwale i wydarzenia na powietrzu możemy zrobić ją sami w domu. Potrzebna nam do tego będzie specjalna maszyna, którą możemy kupić bez problemu w Internecie. Urządzenie to jest niedrogie a sprawia mnóstwo frajdy. Będzie wspaniałym urozmaiceniem przyjęć, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Szybko i smacznie zaskoczymy naszych gości osładzając im miłe spotkanie.

Oryginalnym pomysłem na wykorzystanie waty cukrowej jest obsadzenie jej w roli bukietu – ślubnego lub urodzinowego. Z pewnością zaskoczymy tym gości, ponadto, bukiet nie zmarnuje sie tak jak w przypadku żywych kwiatów. Przepięknie zaprezentuje się wata imitująca gałkę loda umieszczona w waflowym lub papierowym rożku.

 

Źródło: pinterest