Sezon na bób

Sezon na bób niedawno się zaczął. To pyszne warzywo strączkowe, znane również jako fasola fava,  jest wspaniałym źródłem białka i błonnika, może być przyrządzone na mnóstwo sposobów. Co ciekawe jest on jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Poznajcie smakowite oblicza bobu!

Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na bób. Mamy nadzieje, że będą Wam smakowały!

Hummus z bobu

Składniki: 1 kilogram świeżego bobu, ½ szklanki jasnej, płynnej pasty tahini, 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 – 4 łyżki zimnej wody, 2 ząbki czosnku, skórka otarta z połowy cytryny, garść mięty, oliwa z oliwek, sól. W dużym garnku należy zagotować ból, w lekko osolonej wodzie, przez około 10 minut, aż bób będzie miękki. Odcedzony bób,wkładamy do miski z zimną wodą,obieramy ugotowane warzywo. Dwie szklanki blendujemy z tahiną, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli na gładką masę. Następnie należy dodać trochę wody, żeby hummus łatwo się rozsmarowywał. Dla dekoracji polewamy go oliwą, obsypujemy otartą skórką z cytryny i liśćmi mięty. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Sałatka z bobem i tuńczykiem

Składniki: 2 garście mieszanych młodych liści sałat, 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki, słoiczek tuńczyka w oleju, filiżanka bobu (ugotowanego i obranego), 6 czarnych oliwek (przekrojonych na połówki), kilka krążków czerwonej cebuli, 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni. W misce łączymy sałatę, pomidorki, rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka, bób, oliwki oraz czerwoną cebulę. Posypujemy orzeszkami pinii. Pokrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z chrupkim pieczywem.

Kotlety z bobu

Składniki:

Składniki:25 dag bobu, 35 dag ziemniaków, 25 dag półtłustego twarogu, 2 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, tarta bułka, łyżka posiekanego szczypiorku, olej do smażenia, sól.

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, obrać . Bób ugotowany razem z łupinkami, ziemniaki i ser mielimy. Dodajemy sól, szczypiorek, mąkę, jajka i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w tartej bułce, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z surówką lub pieczywem.

Smacznego!

 

Źródło: pinterest, wodr, jadlonomia