Zima daje nam małe przyzwolenie na słodkie rozkosze. Białe, mroźne torty kuszą swoim wyglądem i smakiem. Dekoracja smakołyka sprawia wiele radości i dodaje celebracji przy zajadaniu się mroźnym tortem czekoladowym. Śnieg zastąpić można delikatnym cukrem pudrem lub kokosowymi płatkami. Jesteście przygotowani na zimową dawkę słodyczy?

Przepis na tort czekoladowy:

50 g masła
150 g czekolady
2 łyżki kakao
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
150 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g cukru
Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, kakao, kawę z mlekiem i podgrzewać na minimalnym ogniu. Czekać do momentu gładkiej masy. Odstawić z ognia, dodać śmietanę, dodać jajka i wymieszać do czasu idealnej konsystencji.
Do osobnej miski dodać mąkę, sodę, proszek i cukier i wymieszać. Połączyć z powstałą masą czekoladową. Wstawić do piekarnika na 180 stopni C, piec przez ok. 35 min.

Śnieżna polewa na tort:
cukier puder 300 g
mleko 4 łyżki
masło 30 g
Mieszamy cukier puder, masło i dodajemy mleko i cały czas mieszamy w garnku na ogniu. Gdy polewa trochę zgęstnieje polewamy zimowe ciasto. Następnie dekorujemy choinkami i śnieżnym pyłkiem.

 

źródło: pinterest