moon cake

Pierwsze pralinki pojawiły się  w drugiej połowie XVII wieku: wymyślił je kucharz króla Ludwika XIV, Pralin. Początkowo dostępne dla najbardziej majętnych, propagowane wśród arystokracji. Do dnia dzisiejszego traktowane jako towar luksusowy pojawiają się w najróżniejszej formie. Projektanci i cukiernicy prześcigają się w pomysłach i coraz ciekawszych realizacjach zarówno jeżeli chodzi o same wcielenie pralinki jak i opakowaniach.

Projekt Xue Xue Institute łączy słodką czekoladę z designem. Opakowanie jest dopełnieniem zawartości. Wspólnie stanowią jedność. Dziedzictwo wschodniej sztuki w połączeniu z jaskrawymi barwami wtapiającymi się w kanony współczesnej estetyki nie mogło zostać ujęte lepiej. Otwierając paczkę z pralinkami ukazują nam się kolejne fazy księżyca. Każda czekoladka stanowi inny etap i opatrzona jest chińskim poetyckim zwrotem. Piękne połączenie obrzędowych tradycji cukierniczych i nowoczesnej estetyki. W przypadku takich projektów jest jeden problem. Szkoda je zjeść…