Sushi podbiło podniebienia Polaków już jakiś czas temu. To pyszne połączenie świeżej ryby, ryżu z dodatkiem octu ryżowego i zasuszonych alg morskich tworzy ten niezwykle popularny kulinarny majstersztyk. Z okazji przypadającego dziś Światowego Dnia Sushi zapraszamy do obejrzenia naszej pysznej estetycznie galerii. Mniaaam…
Sushi oryginalnie pochodzące z Chin, zaistniało ma arenie międzynarodowej jako przysmak kuchni japońskiej. Do kuchni europejskiej trafiło na początku XX wieku. W kulturze Kraju Kwitnącej Wiśni ma ono swoje, szczególne miejsce. Jest traktowane jak sztuka, kulinarna i wizualna w jednym. Ma za zadanie cieszyć wszystkie zmysły. Innymi słowy, wygląd posiłku jest tak samo ważny jak i jego smak. Tradycyjnie jedzone jest z marynowanym imbirem, chrzanem wasabi i sosem sojowym. Kuchnia japońska należy do najzdrowszych kuchni na świecie. Samodzielne przyrządzenie sushi nie jest trudnym zadaniem. W tutorialach zaleca się używanie maty do zwijania sushi, jednak i bez niej świetnie sobie poradzimy. Wystarczy dobrać składniki, które lubimy, ocet ryżowy, specjalny ryż do sushi, pałeczki i małą miseczkę do sosu sojowego.
Sztuka związana z tym daniem jest rozwinięta i często zabawna. Grafiki są apetyczne, kolorowe i ukazujące sushi jako żyjącą istotę w wersji kawaii. Utrzymane są w jasnych, pozytywnych barwach i humorystycznym klimacie. Styl kawaii, niezwykle popularny w Japonii, wkradł się również do sztuk graficznych. Dobrej zabawy!
Źródło: pinterest