Laktacja – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Laktacja to złożony i bardzo ważny proces zachodzący w kobiecym organizmie. Dzięki niemu kobieta jest w stanie zapewnić odpowiednie pożywienie swojemu dziecku już od pierwszych chwil po porodzie. Naturalny pokarm produkowany przez mamę zawiera wszystkie niezbędne do rozwoju dziecka substancje takie jak węglowodany, sole mineralne, witaminy i tłuszcze. Co jeszcze powinnaś wiedzieć o laktacji?

Pierwsze karmienie piersią to nie tylko wyjątkowe doświadczenie w życiu kobiety. Mleko podawane podczas pierwszego karmienia – tzw. „siara” jest istną bombą wartościowych składników. Oprócz tego dostarcza maluchowi przeciwciał z organizmu matki, które pomagają noworodkowi w wytwarzaniu odporności. Po 2-3 dobach mamy produkują już mleko przejściowe, które zawiera więcej laktozy, tłuszczu, wapnia, za to mniej białka. Dlatego to pierwsze karmienie jest tak wyjątkowe także z biologicznego punktu widzenia.

Mleko matki – najlepszy prezent powitalny

Proces laktacji zaczyna się w ciele kobiety już w ciąży. Dzięki zwiększonemu wydzielaniu estrogenów i progesteronu w piersiach kobiety tworzą się pęcherzyki mleczne. Dzięki temu organizm kobiety jest w pełni przygotowany na wytwarzanie pokarmu już na początku ostatniego trymestru. Za rozpoczęcie procesu wydzielania pokarmu i jego uwalnianie odpowiadają odruchy neurohormonalne. Dlatego właśnie przystawienie dziecka do piersi po porodzie jest tak ważne.

Korzyści wynikające z karmienia piersią są trudne do przecenienia. Od samego początku wraz z naturalnym pokarmem rozwija się układ odpornościowy dziecka. Dzięki temu spada ryzyko wystąpienia u dziecka wielu chorób jak np. zakażenia przewodu pokarmowego albo dróg moczowych. Karmienie piersią wpływa również na zdrowie mamy. Pomaga w szybszym przywróceniu masy ciała sprzed porodu, a także przyspiesza obkurczanie się macicy do stanu pierwotnego.

Niedobór mleka – jak sobie z tym radzić?

Częste karmienie dziecka stymuluje organizm matki do regularnej produkcji pokarmu. Należy o tym pamiętać także w nocy, kiedy produkcja mleka jest większa niż za dnia, a wytworzony pokarm ma inne właściwości. Zwłaszcza na początku należy  karmić dziecko zawsze, gdy tego chce. Czasem może to być nawet co 2-3 godziny. Częstotliwość karmień ma ogromny wpływ na ilość wytwarzanego przez mamę pokarmu.

Co w sytuacji, gdy jest go jednak za mało? Oprócz właściwych nawyków karmienia malucha ważna jest także dieta mamy. W tym okresie zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o ok. 500 kcal. Należy pamiętać o odpowiednim doborze mikroelementów i substancji odżywczych – np. białka, które znajduje się w rybach, jajkach i nabiale. Wapń i inne minerały można czerpać z produktów mlecznych, owoców i warzyw.

Do wspierania laktacji warto wykorzystać herbatki laktacyjne. Najczęstszymi składnikami herbatek jest anyż i koper włoski, który może przyczyniać się do zmiany smaku mleka. Dzięki temu dziecko może chętniej ssać pierś, co pobudza naturalny proces produkcji pokarmu. Oprócz herbatki na produkcję mleka może wpływać czarnuszka i kozieradka. Pamiętajmy jednak o tym, że herbatka jest tylko dodatkiem! Kiedy cokolwiek w procesie karmienia wyda nam się niepokojące – warto skonsultować się z lekarzem.