Jeżynowy raj

Jeżyny są nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim stanowią ogromne źródło witamin. Zapobiegają chorobom oczu, wspomagają układ krążenia, odgrywają też ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Mój ostatni spacer do lasu zaowocował koszem pełnym dzikich jeżyn. Co można z nich zrobić?

Najprostsza sprawa – konfitura. Wystarczy zasypać owoce cukrem i poczekać. A potem zagotować i przelewać do słoików. Najprostsze sposoby zawsze smakują najlepiej. Najważniejsze, żeby pamiętać o przetarciu owoców przez sitko – niestety jeżyny mają większe i twardsze pestki od tych w malinach. Świeże jeżyny świetnie sprawdzają się w sałatkach – w połączeniu z kozim serem lub fetą tworzą kompozycję idealną. Ich słodko-cierpki smak balansuje wiele potraw i wydobywa z nich bardzo ciekawe nuty. Na danie przygotujcie smażonego kurczaka w ziołach z dodatkiem jeżyn, a na deser – babeczki z jeżynami lub deser bezowy z owocami.

 

źródło: pinterest