Jej wysokość - biała czekolada

Biała czekolada posiada swoich miłośników, jednak jest nadal mniej popularna od czekolady klasycznej. Różni się od ciemnej czekolady zawartością proszku kakaowego. Jej specyficzny, lekko kremowy smak doskonale nada się do deserów, ciast i musów. Smacznego!

Mus z białej czekolady z limonką

Potrzebne składniki: 225 g białej czekolady, 50 g cukru pudru, 3 duże żółtka, otarta skórka z 1 niewielkiej cytryny, 500 ml ubitej śmietany kremówki. Czekoladę należy rozpuścić, cukier puder ucieramy razem z jajkami, aż otrzymamy białą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy masę z czekoladą, następnie dodajemy śmietanę, robimy to delikatnie i stopniowo. Następnie przekładamy mus do pucharków, odstawiamy do stężenia. Mniam..

Brownies z białą czekoladą i migdałami

Potrzebne składniki: 150 g białej czekolady, 80 g masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, 2 jajka, 3/4 szklanki mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół szklanki posiekanych obranych migdałów, 50 g czekolady białej.

Masło należy roztopić, dodać połamaną czekoladę, podgrzać do rozpuszczenia. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, następnie dodać jajka, ekstrakt z wanilii, zmieszać z czekoladą, zmiksować. Na koniec dodajemy posiekane migdały i resztkę białej czekolady. Przekładamy do foremek, zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Życzymy przyjemnych doznań!

 

Źródło: pinterest