Świeże zioła mają szerokie zastosowanie w gotowaniu. Popularne w kuchni włoskiej, dodawane do makaronów i pizzy wzmacniają ich smak i aromat. Świeże zioła są dostępne w sklepach, jednak do ich hodowli używa się szkodliwych dla zdrowia nawozów sztucznych. Z tego względu lepiej wyhodować je samemu, zwłaszcza, że jest to łatwe i tanie.
Coraz popularniejszy jest trend DIY mający na celu uniezależnienie się od kupowania gotowych produktów i zdrowsze życie. Wpisuje się w to na przykład domowe wypiekanie chleba czy hodowla warzyw i ziół w domowym zaciszu. Dzięki takim zabiegom mamy kontrolę nad tym co jemy. Zioła sa łatwe w hodowli i względnie niewymagające. Doniczki najlepiej ustawić w nasłonecznionym miejscu, blisko okna. Dobrze użyć specjalnej ziemi do hodowli ziół, którą nabędziemy w sklepie z artykułami ogrodniczymi. Nasiona początkowo należy wysiać do niewielkich pojemników. Mogą to być małe doniczki lub opakowania po jogurcie. Gdy nieco podrosną należy przesadzić je do większych doniczek. Zioła wymagają regularnego podlewania. Dodane do potraw, koktajli i sałatek wzbogacą nasze potrawy o witaminy i niepowtarzalny smak.
Źródło: pinterest