Bon appétit!

Zjeść robaka? Chyba każdy, oglądając programy podróżnicze czy czytając książki o obcych kulturach, zastanawiał się, czy kiedykolwiek odważyłby się zjeść jakiegoś owada. Wydają się naprawdę odpychające i chyba trudno bez oporów spróbować czegoś, co ma czułki, skrzydełka i kojarzy się z potworkami, na widok których uciekamy z piskiem. Co zaskakujące, David Gordon w swojej książce podkreśla, że już 80% populacji spróbowało robaka, a takie przysmaki są obecne w bardzo wielu restauracyjnych menu.

 

 

Eat-a-bug to nietypowa książka kucharska autorstwa Davida George’a Gordona. Autor jest jednym z nielicznych, którzy faktycznie jedzą owady i robaki. Takich ludzi nazywa się entomofagami. Gordon zebrał przepisy na przyrządzenie przeróżnych insektów, a efekty jego kulinarnych przygód zostały przedstawione na przepięknych fotografiach. No cóż, my zmieniliśmy odrobinę swoje podejście do tematu. A Wy? Chcielibyście mieć taką pozycję na półce obok Kuchni polskiej?