Żebra i kości :: Kulinarne doświadczenia przy Twoim stoliku

Każdy z nas chociaż raz wyobraził sobie kolację, gdzie szef kuchni specjalnie dla Ciebie przygotowuje dania przy niewielkim stoliku. Aromatyczne zapachy wydobywające się podczas przygotowania przystawki czy kolejno dania głównego pobudzają apetyt i karmią wszystkie zmysły! To nic innego jak niewyobrażalna sztuka smaku na wyciągnięcie ręki. Czy aż tak niewyobrażalna? W centrum miasta na Poznańskiej dzieje się kulinarna magia, a z płomieni wyłaniają się ulubione smaki! Witajcie w magicznym świecie restauracji Żebra i Kości.

Wchodząc do restauracji Żebra i Kości gości witają niecodzienne kolorowe postaci. Bohaterowie obrazów tworzą magiczny klimat niczym scena z bajki Alicja w krainie czarów. Wnętrza zdobi bujna roślinność, a stoliki ustawione w ciemnych pomieszczeniach czekają na nowych smakoszy. Wybranie przystawki okazuje się niełatwym zadaniem kusi tatar z polędwicy wołowej z pudrem z trufli na życzenie, grasica cielęca z chrupiącym borowikami w brandy czy bliny z marynowanym łososiem. Dla wszystkich tatarożerców trzeba zaznaczyć, że danie to nie tylko uczta smaków. Tatar siekany przy gościu to świetna okazja do rozmowy z kucharzem. Wielokrotnie mamy chęć poznać człowieka, który przygotował kolację, a nie zawsze przydarza się taka okazja aby rozmowa mogła odbyć się podczas przygotowania wybranych smaków. Tatar jest znakomity ale jako przystawka zdecydowanie medal zdobywa grasica cielęca z borowikami. Delikatne kawałki mięsa rozpływały się w ustach a posmak borowików sprawił, że połączenie zasługiwało na dzielenie się tym smakiem z towarzyszem kolacji. To grasica sprawiła, że to miejsce będzie na długo zapamiętane.

W restauracji posmakujecie klasycznego rosół z kaczki oraz żurku z borowikami i puree ze skwarkami, brzmi bardzo staropolsko! Ale to jedynie smakowity wstęp do uczty, która rozpoczyna się przy desce pełnej żeberek! Dla miłośników tego smaku zachęcamy biesiadę przy desce z przyjaciółmi. W końcu stół łączy nie tylko poprzez długą rozmowę ale również łączy nas podczas wspólnego smakowania jednego dania. Żebra w sosie grzybowym, w sosie ze śliwki węgierki i wędzonej gruszki czy sosie pieczeniowym demi-glace z babką ziemniaczaną to wybór, którego bardzo trudno dokonać! Żeberka ze śliwką węgierską smakują jak droga do nieba!

Żebra i kości to nie tylko kuszące żeberka skąpane w smakowitych sosach. W tym magicznym miejscu doświadczycie znakomitej kaczki, która musicie się koniecznie podzielić we dwoje. To danie zjedzone w pojedynkę sprawi, że zapomnicie o deserze, a to nie może się wydarzyć. Kaczka pieczona z flambirowanymi jabłkami, kopytkami ze szczypiorkiem, sosem z granata i wyjątkowo smakowitą kapustą to uczta dla podniebienia. Niekwestionowanym konkurentem w smaku dla kaczki są grillowane kotleciki jagnięce z puree ziemniaczanym, paloną brukselką, boczniakami, młodą dymką, sosem rozmarynowym. To nie tylko smakowity zachwyt ale również uczta dla oczu na przygotowanym talerzu.

Żebra i Kości
Poznańska 38, 00-689 Warszawa