Wesołe śniadanie czyli sposoby na jajko sadzone

Jajko sadzone – klasyczne danie serwowane na świecie na śniadanie jest pyszne i pożywne. Usmażenie idealnego jajka sadzonego to swoista sztuka wymagająca praktyki. Należy je smażyć na małym ogniu i w odpowiednim momencie odwrócić. W przyrządzeniu wesołego jajka pomocne będą foremki. Zobaczcie sami!

Jajko sadzone ma najczęściej nieregularną, postrzępioną formę. Podane z tostami z masłem smakują wyśmienicie. W wersji obiadowej w towarzystwie ziemniaków posypanych świeżym szczypiorkiem i sałaty stanowi wiosenne, sycące danie. Dzięki specjalnym foremkom może ono przybierać najróżniejsze kształty: rewolweru, serca, czaszki, kwiatka i sowy. Foremki wykonane są z silikonu lub stali nierdzewnej. Można ich użyć także podczas smażenia naleśników. Na naszym talerzu w mig zrobi się wesoło i kreatywnie. Takie nietypowe jajko sadzone może być częścią miłego śniadania do łóżka lub zachęcającego posiłku dla małych niejadków. Jajko z napisem LOVE może być pysznym wyznaniem miłości, zaś w kształcie koniczynki życzeniem szczęścia w ciągu rozpoczynającego się dnia.

 

Źródło: pinterest