Sernik to przepyszne, bardzo „uniwersalne” ciasto, które doskonale pasuje do każdej okazji. Sprawdzi się zarówno jako deser po niedzielnym obiedzie, będzie stanowił przyjemny akcent podczas niezobowiązującego spotkania przy kawie, a ponad wszystko idealnie spełni swoje zadanie jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu! Co musisz wiedzieć o serniku? Jak go przygotować? Poznaj najlepszy przepis na wielkanocny sernik!
Sernik – nie tak polski, jak się wydaje!
Choć smakowity sernik w tradycyjnej kuchni i w polskiej świadomości istnieje „od zawsze”, tak naprawdę nie jest on naszym rodzimym wynalazkiem. Historia sernika jest bardzo długa, bo sięga czasów starożytnych. Pierwsze serniki, choć z pewnością odmienne od tych współczesnych, były wypiekane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Przepis na to ciasto znajduje się nawet w jednej z najstarszych zachowanych książek kucharskich na świecie.
Nie do końca wiadomo, kiedy i jak sernik trafił do Polski, ale stało się to prawdopodobnie za sprawą Jana III Sobieskiego. Przywiózł on przepis na ten pyszny wypiek, wracając z bitwy pod Wiedniem. Obecnie sernik jest jednym z ulubionych „polskich” ciast. Nie można się temu dziwić, bo jest nie tylko pyszny, ale też zawsze pięknie się prezentuje. Wśród wielu dostępnych przepisów (https://www.nutella.com/pl/pl/przepisy-z-nutella) znajdziesz zarówno te na sernik pieczony, gotowany czy coraz popularniejszy – na zimno.
Sernik z malinami i kremem Nutella®
Oto jedna z ciekawszych propozycji na tegoroczny sernik wielkanocny. Jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i dekoracyjny. Z całą pewnością zachwyci wszystkich Twoich gości i domowników!
Potrzebne składniki na ciasto:
- 1 paczka kruchych ciasteczek maślanych (około 170 g)
- 50 g masła
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 7 jaj
- 250 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 kg twarogu na sernik
Na mus malinowy:
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g świeżych malin
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka agaru
Do dekoracji:
- 1 gruszka
- 1 brzoskwinia
- 25 g żurawiny
- 1 gałązka mięty
- 300 g kremu Nutella®
Sposób przygotowania
Uprzednio wyjęte z lodówki masło wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi. Następnie wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Zrób to w taki sposób, aby papier częściowo wystawał po zamknięciu poza obręcz formy. Przełóż do formy ciasteczka.
Utrzyj żółtka z cukrem. Zmiksuj twaróg. Ubij białka na sztywno z cukrem waniliowym. Wymieszaj delikatnie utarte żółtka i pianę z białek z twarogiem. Przelej ciasto do tortownicy. Przełóż tortownicę do większej formy i uzupełnij ją wrzątkiem do około 3 cm wysokości. Piecz sernik w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu. Uchyl piekarnik i pozostaw ciasto w środku. Kiedy już nieco ostygnie, wyciągnij do całkowitego wystudzenia.
Teraz czas na mus z malin. Zmiksuj maliny blenderem. Przetrzyj je przez sitko, by pozbyć się pestek. Wlej sok do rondelka i zagotuj razem z cukrem waniliowym i agarem. Rozrób mąkę ziemniaczaną z sokiem z cytryny i dodaj do malin, zagotuj – ale ostrożnie, by nie przypalić. Wylej mus na sernik i odstaw do lodówki, by stężał. Po wyciągnięciu z lodówki posmaruj sernik kremem Nutella® i udekoruj świeżymi malinami, żurawiną, kawałkami brzoskwini, gruszki oraz liśćmi mięty. Podawaj ciasto dobrze schłodzone. Smacznego!