W wielkanocnym klimacie :: Przepis na sernik

Sernik to przepyszne, bardzo „uniwersalne” ciasto, które doskonale pasuje do każdej okazji. Sprawdzi się zarówno jako deser po niedzielnym obiedzie, będzie stanowił przyjemny akcent podczas niezobowiązującego spotkania przy kawie, a ponad wszystko idealnie spełni swoje zadanie jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu! Co musisz wiedzieć o serniku? Jak go przygotować? Poznaj najlepszy przepis na wielkanocny sernik!

Sernik – nie tak polski, jak się wydaje!
Choć smakowity sernik w tradycyjnej kuchni i w polskiej świadomości istnieje „od zawsze”, tak naprawdę nie jest on naszym rodzimym wynalazkiem. Historia sernika jest bardzo długa, bo sięga czasów starożytnych. Pierwsze serniki, choć z pewnością odmienne od tych współczesnych, były wypiekane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Przepis na to ciasto znajduje się nawet w jednej z najstarszych zachowanych książek kucharskich na świecie.

Nie do końca wiadomo, kiedy i jak sernik trafił do Polski, ale stało się to prawdopodobnie za sprawą Jana III Sobieskiego. Przywiózł on przepis na ten pyszny wypiek, wracając z bitwy pod Wiedniem. Obecnie sernik jest jednym z ulubionych „polskich” ciast. Nie można się temu dziwić, bo jest nie tylko pyszny, ale też zawsze pięknie się prezentuje. Wśród wielu dostępnych przepisów (https://www.nutella.com/pl/pl/przepisy-z-nutella) znajdziesz zarówno te na sernik pieczony, gotowany czy coraz popularniejszy – na zimno.

Sernik z malinami i kremem Nutella®
Oto jedna z ciekawszych propozycji na tegoroczny sernik wielkanocny. Jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i dekoracyjny. Z całą pewnością zachwyci wszystkich Twoich gości i domowników!

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 1 paczka kruchych ciasteczek maślanych (około 170 g)
  • 50 g masła
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 7 jaj
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu na sernik

Na mus malinowy:

  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 450 g świeżych malin
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka agaru

Do dekoracji:

  • 1 gruszka
  • 1 brzoskwinia
  • 25 g żurawiny
  • 1 gałązka mięty
  • 300 g kremu Nutella®

Sposób przygotowania
Uprzednio wyjęte z lodówki masło wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi. Następnie wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Zrób to w taki sposób, aby papier częściowo wystawał po zamknięciu poza obręcz formy. Przełóż do formy ciasteczka.

Utrzyj żółtka z cukrem. Zmiksuj twaróg. Ubij białka na sztywno z cukrem waniliowym. Wymieszaj delikatnie utarte żółtka i pianę z białek z twarogiem. Przelej ciasto do tortownicy. Przełóż tortownicę do większej formy i uzupełnij ją wrzątkiem do około 3 cm wysokości. Piecz sernik w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu. Uchyl piekarnik i pozostaw ciasto w środku. Kiedy już nieco ostygnie, wyciągnij do całkowitego wystudzenia.

Teraz czas na mus z malin. Zmiksuj maliny blenderem. Przetrzyj je przez sitko, by pozbyć się pestek. Wlej sok do rondelka i zagotuj razem z cukrem waniliowym i agarem. Rozrób mąkę ziemniaczaną z sokiem z cytryny i dodaj do malin, zagotuj – ale ostrożnie, by nie przypalić. Wylej mus na sernik i odstaw do lodówki, by stężał. Po wyciągnięciu z lodówki posmaruj sernik kremem Nutella® i udekoruj świeżymi malinami, żurawiną, kawałkami brzoskwini, gruszki oraz liśćmi mięty. Podawaj ciasto dobrze schłodzone. Smacznego!