Sposoby podawania kawy

Wielbiciele kawy nie wyobrażają sobie dnia bez tego wyjątkowego napoju. Świetnie smakuje zarówno o poranku, w porze lunchu czy jako uwieńczenie obiadu. Filiżanka gorącej kawy może wręcz zdziałać cuda. Dodaje energii, zwiększa koncentrację, a przy tym poprawia humor. W dodatku napój ten przyrządzany bywa na tyle sposobów, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Jeśli więc poznamy pewne podstawowe zasady parzenia kawy, to z pewnością dołączymy do grona jej wielbicieli.

Mielenie to podstawa

Przygotowywanie kawy zaczyna się już na etapie mielenia. Ten punkt jest niezmiernie istotny i będzie miał znaczący wpływ na smak kawy z ekspresu. Jeśli mamy taką możliwość, to postarajmy się zmielić kawę tuż przed jej zaparzeniem. Dzięki temu nie straci ona cennych walorów smakowych. Ważną kwestią będzie tutaj przede wszystkim grubość mielenia, która powinna być dostosowana do sposobu, w jaki planujemy przygotowywać gorący napój. Jeżeli pragniemy użyć tygielka, to ziarno powinno się zmielić na pył. Kawa z ekspresu będzie najsmaczniejsza przy średniej grubości. Natomiast jeszcze trochę grubiej powinniśmy ją zmielić do ekspresu przelewowego.

Zanim jednak zaczniemy sam proces przygotowywania ziaren, rozeznajmy się w rodzajach kawy. Niezmiernie istotna jest tu bowiem jej jakość. Jeśli będzie ona wysoka, to z łatwością przyrządzimy smaczny napój. Ze złych ziaren nigdy nie zrobimy natomiast smacznego espresso. Nie pomoże tutaj nawet dobrej jakości młynek czy ekspres z najwyższej półki. Dlatego warto zwrócić uwagę na jakość ziaren. Pamiętajmy, że powinny one być również w miarę świeżo palone, albowiem w przeciwnym wypadku mogą stracić wszystkie walory smakowe. Ważny jest także właściwy sposób ich przechowywania. Najodpowiedniejsze będzie chłodne i ciemne miejsce, jednak raczej nie może to być lodówka, gdyż kawa przesiąknie innymi produktami spożywczymi.

Espresso to podstawa

Podstawą każdego napoju kawowego jest espresso i dlatego warto poświęcić mu szczególną uwagę. W wersji klasycznej to po prostu 30 ml naparu o wyrazistym aromacie. Powinno posiadać 5 mm gęstej, naturalnej pianki. Aby wyszła nam taka idealna kawa z ekspresu, musimy w odpowiedni sposób ją przygotować. Gdy już więc mamy dobrze zmielone, wysokiej jakości ziarna, to odmierzamy 16 gram i równomiernie rozprowadzamy je w specjalnej łyżce. Powierzchnia powinna być równomierna, a kawa w miarę zbita.

Niezmiernie istotnym elementem procesu parzenia jest woda. Powinna ona być miękka, gdyż dzięki temu uzyskamy bardziej aksamitny smak napoju. Dobrej jakości woda jest tajemnicą wielu kawiarni, które zawsze mają kawę o idealnym smaku oraz ze wspaniałą naturalną pianką. Zwróćmy uwagę także na czas parzenia, który powinien znajdować się w przedziale od 5 do 7 sekund. W większości ekspresów czas ów jest ustalony, ale niektóre posiadają również opcję indywidualnego stylu parzenia.

Różne rodzaje kawy

Gdy już mamy idealne espresso, to możemy na jego bazie stworzyć różnorodne napoje. Jeśli dodamy odrobiny mleka, to będziemy mieli tak zwane espresso macchiato. Ciekawą propozycją jest też con panna, gdzie wyrazisty smak kawy złagodzony jest porcją ubitej śmietanki. Jeżeli wolimy natomiast delikatniejsze smaki, to rozwiązaniem będzie kawa americano, a więc espresso z dodatkową porcją wody. We Włoszech w porze deserowej pije się natomiast cappuccino, gdzie do espresso dodaje się po prostu spienionego mleka. Caffe latte poza białą pianką posiada jeszcze sporą ilość podgrzanego mleka. Napój ten jest dość łagodny w smaku. Caffe mocha jest zaś odmianą poprzedniej wersji dla wielbicieli słodyczy. Wyróżnia ją bowiem czekolada podawana przeważnie w formie słodkiego proszku bądź różnych czekoladowych syropów. W gorące dni warto natomiast wypróbować caffe frappe, a więc kawę zmiksowaną wraz z lodami. Może to być świetny orzeźwiający deser w letnie dni.

Każdy koneser ma swoje preferencje oraz sposoby na przyrządzanie kawy idealnej. Z czasem nie tylko mamy ulubiony rodzaj napoju, ale również i ziarna czy nawet nietypową filiżankę. Różnorodność napojów na bazie espresso jest ogromna, dzięki czemu każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Warto jednak również dostosowywać określone typy kawy do nastroju. Pobudzająca kawa z ekspresu na śniadanie, relaksująca latte w porze lunchu czy przepyszna frappe zamiast deseru. Możliwości jest naprawdę wiele, więc warto po prostu cieszyć się i delektować bogactwem kawy.

źródło: www.dolce-gusto.pl