Sposoby na wiosenną tartę

W powietrzu już od jakiegoś czasu czuć wyraźne powiewy wiosny. Warto poczuć ją również na talerzu zajadając świeże, zdrowe warzywa na przykład w formie tarty. Łatwa do przygotowania, smaczna i pięknie wyglądająca będzie gwiazdą rodzinnych spotkań. Smacznego!

Tartę łatwo podzielisz wśród gości, na wdzięcznie wyglądające kawałki przypominające ciasto. Proponujemy dwa przepisy na pyszne danie:

Tarta z marchewką i cukinią

Do jej wykonania potrzebujemy: 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 60 g mąki pszennej zwykłej, 200 ml jogurtu naturalnego, 15 ml oliwy z oliwek, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżki majeranku – oto składniki na spód. Do farszu zaś potrzeba: 2 duże marchewki, 2 średnie cukinie, 1 dużą cebulę, 250 g chudego twarogu, 2 jajka, 100 ml jogurtu, 1 łyżeczki soli, 1 łyżki suszonej bazylii, pieprzu.

Mieszamy obie mąki, dodajemy jajko i resztę składników, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, nakłuwamy, zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Cukinie i marchewkę kroimy na cienkie plastreki, posypujemy solą, odstawiamy na chwilę, Dodajemy posiekaną cebulę. W osobnym naczyniu łączymy jajka, twaróg, jogurt i przyprawy. Całość mieszamy , wylewamy na zapieczpny spód i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.

Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Potrzebne składniki na spód: 150g mąki pszennej, 120g masła, jajko, 1 łyżeczka soli. Składniki na farsz: 500 g zielonych szparagów, zielona cebulka (dymka), 100 g śmietany, 2 jajka, 1 łyżka mąki pszennej, pomidorki koktajlowe, sól ziołowa, sól, pieprz. Składniki na spód należy połączyć, zagnieść, odstawić do lodówki na 30 minut. Szparagi umyć, odciąć końcówki, przeciąć na pół, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę i pomidorki pokroić, śmietanę wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na formie, ułożyć na niej szparagi, pomidorki, wylać masę i zapiekać wszystko 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

Źródło: pinterest