Lato w końcu do nas zawitało, z całym bogactwem smaków – sezonowych owoców i warzyw. Nic tylko korzystać z tego rogu obfitości! Śniadanie i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Smacznego!
W Hiszpanii małe przekąski serwowane wraz z alkoholem nazywane są tapas. Ich cechą charakterystyczną jest niewielki rozmiar – taki na dwa kęsy, estetyczny wygląd i towarzystwo alkoholu. Najczęściej są to pikle, grillowane warzywa, kolorowe mini kanapki, owoce morza lub hiszpańska tortilla, nabite na wykałaczkę lub serwowane na małym talerzu. Samo słowo tapas wzięło się od czasownika tapa oznaczającego przykrywkę, wieczko. Legenda głosi, że mieszkańcy Andaluzji, lubiący spędzać wolny czas w barach, pijąc wino, przykrywali szklankę kawałkiem suchej kiełbasy , w ochronie przed muchami. Historia ta być może nie należy do najbardziej apetycznych, za to współczesne tapasy zaskakują ferią smaków i kolorów. Są bardzo popularne w Kraju Basków, gdzie panuje zwyczaj rzucania serwetek i wykałaczek od przekąsek na ziemię, w celu uznania kunsztu kucharzy.
Zainspiruj się hiszpańską kuchnią i stwórz tapasy w polskim wydaniu, z sezonowych owoców, warzyw, serów i świeżego chleba. Poeksperymentuj ze smakami, spróbuj nietypowych połączeń jak kruchy ser pleśniowy, pestki granata z cebula i sałatą. Warto dodawać do kanapek owoce, sery doskonale się z nimi komponują. Winogrona, maliny czy truskawki nie dość, że będą efektownie wyglądać, to przede wszystkim świetnie smakują. Takie przekąski są ciekawym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi przy winie. Dodajmy orzechy, migdały, prażone pestki słonecznika czy dyni dla urozmaicenia wyglądu kanapki i smaku.
Pyszności!
Źródło: pinterest