Sposób na chałwę

Chałwa to tradycyjny irański przysmak, który jest popularny również w Azji, na Bałkanach, a także w Polsce. Chałwa kupowana w sklepach ma charakterystyczną strukturę i mocny, sezamowy smak. Chcemy Wam pokazać, że chałwę bardzo łatwo możemy przygotować w domu – jest to przepis nie tylko mało skomplikowany, ale również bardzo szybki.

Podstawą chałwy jest tahini, czyli pasta sezamowa, którą możemy kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu oraz cukier.

Składniki: pasta sezamowa tahini (1,5 szklanki), woda, cukier, pasta zz wanilii, , prażone migdały

Przygotowanie: Wodę i cukier umieścić w małym garnuszku, wymieszać. W garnuszku zamocować termometr cukierniczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu osiągnięcia na termometrze tzw. soft ball stage czyli 115ºC lub 240ºF. Uwaga: podczas gotowania syropu nie mieszać ani razu – to ważne! Podczas gdy syrop cukrowy dochodzi do właściwej temperatury w drugim garnuszku podgrzać tahini z wanilią. Nie do wrzenia, ale tahini powinna być bardzo ciepła. Gotowy syrop cukrowy zdjąć z palnika i natychmiast dodać do ciepłej tahini. Mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa chałwowa zacznie gęstnieć (około 2 – 3 minut lub dłużej). Mniej więcej w połowie mieszania dodać migdały. Przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Wystudzić, następnie schłodzić.

Pamiętajcie, że możecie użyć różnych orzechów (polecamy pistacje!) oraz aromatów tak, żeby chałwa była w Waszym ulubionym smaku!

 

źródło: pinterest, Moje Wypieki