Sos grzybowy to pyszny dodatek do ziemniaków, makaronów i kasz. Swoje zastosowanie znajdzie również w kompozycji z pieczonym mięsem, a nawet plackami ziemniaczanymi! Jak wykonać aromatyczny i smaczny sos grzybowy, który zawładnie podniebieniem wszystkich Twoich domowych smakoszy? Przekonasz się w tym tekście!
Sos grzybowy – jakie grzyby wybrać?
Warto zacząć od tego, że to właśnie sezon jesienny jest najlepszym okresem na przyrządzenie pysznego sosu grzybowego. To właśnie wtedy polskie lasy wypełniają się wieloma gatunkami grzybów, które można zbierać samemu bądź zakupić ze sprawdzonego źródła. Jeśli chodzi o wybranie tych, które będą najlepsze do sosu – tak naprawdę wiele zależy od preferencji i podniebienia kucharza. Jest on też często uzależniony od rodzaju dania, do którego dodany zostanie sos. Dla przykładu: kurki będą smakować wyśmienicie z pieczonym schabem, a podgrzybki z plackami ziemniaczanymi.
Składniki niezbędne do wykonania sosu grzybowego
Niezależnie od ostatecznego wyboru, wykonanie przysmaku wymaga dodania do grzybów niezbędnych składników. Są to:
- grzyby – 0,5 kg
- śmietana – 2 łyżki
- cebula – 1 średniej wielkości
- olej (do smażenia),
- sól i pieprz,
- oraz natka pietruszki.
Aby sporządzić wyśmienity sos, trzeba najpierw umyć i pokroić grzyby, a następnie przesmażyć je wraz z pokrojoną cebulą na łyżeczce oleju. Kiedy składniki będą miękkie, należy dodać do nich 3/4 szklanki wody i zagotować. Kolejny etap to dodanie dwóch łyżek gęstej śmietany. Każdy dobry kucharz wie, że prawdziwą wisienką na torcie dla każdej potrawy jest odpowiednie jej przyprawienie. Sos grzybowy będzie perfekcyjny z ząbkiem rozgniecionego czosnku, odrobiną soli i pieprzu. Dopełnieniem będzie także posiekana natka pietruszki, którą posypane zostanie całe danie. Mogą być to na przykład polędwiczki wieprzowe. Smacznego!
Grzyby po sezonie – czy to możliwe?
Sezon grzybowy w pewnym momencie się skończy. Wtedy wiele osób może mieć problem z ich zdobyciem. Warto już w okresie jesiennym pomyśleć o sposobie ich przechowywania, aby móc wykonywać sos grzybowy przez cały rok. Jednym z nich jest zamrożenie świeżego produktu. Kiedy będzie on niezbędny, możne go po prostu rozmrozić. Popularniejszym rozwiązaniem stosowanym przez miłośników grzybów każdego rodzaju jest jednak ich suszenie. Suszone grzyby również nadadzą idealny smak i aromat sosowi. Sprawdź: jak prawidłowo suszyć grzyby?
Dobra rada – sprawdzaj grzyby
Warto wspomnieć o jednej istotnej sprawie. Wiele osób decyduje się na wycieczki do lasu i samodzielne szukanie okazów, które będą dodane do ulubionych dań. Tu trzeba jednak pamiętać, że pewne gatunki grzybów trujących są bardzo podobne, do tych jadalnych. Warto zwrócić na to uwagę podczas grzybobrania!