Słodkości, którym się nie oprzesz

Słodkości to jeden z elementów bez których nie potrafimy przetrwać dnia! Sernik lub praliny czekoladowe do popołudniowej kawy brzmią jak kawałek nieba! Nic nie oddaje tej radości, kiedy kosztujemy nowych coraz to lepszych słodkich wypieków. Tym razem do popołudniowej kawy serwujemy słodki wywiad z Bartkiem, którego wypieki skosztujecie w Hotelu Warszawa.   

Czym dla Ciebie jest perfekcja w kuchni?
Perfekcja w kuchni jest ciągłym doskonaleniem danej rzeczy do momentu, gdy po kilku lub kilkunastu nieudanych próbach udaje Ci się zrobić daną rzecz, stajesz przy tym, bierzesz do ręki, oglądasz z każdej strony i czujesz ten moment radości i satysfakcji wewnątrz siebie.
Jaki jest Twój ulubiony deser?
Jest ich kilka ale 1.5 roku temu będąc w Tajlandii spróbowałem Mango Sticky Rice i mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że jest numerem 1 na mojej liście.
Czy jest jakaś słodkość którą możesz nazwać ambicją, wymarzonym dziełem, którego jeszcze nie udało się stworzyć?
Jeszcze kilka dni temu mógłbym napisać, ze jest nią Idealna Elerka ale po wielu nieudanych próbach udało mi się ją stworzyć. Na tą chwile szukam sobie nowego wyzwania, jeszcze nie wiem co to będzie.
Kucharz jak malarz przy udziale podstawowych narzędzi tworzy niesamowite dzieła, jakie są Twoje ulubione składniki w kuchni?
Moimi ulubionym składnikami są jajka, cukier, czekolada, mleko.
Zbliża się święto zakochanych, jaki specjalny deser polecisz nam na Walentynki?
Na walentynki raczej  coś prostego, nie szukajmy wysublimowanych deserów. Ja osobiście  polecam praliny czekoladowe z nadzieniem w środku lub mus czekoladowy.
Czy warto dzielić się deserem, czy jego wymierzona objętość jest jak filiżanka czarnej kawy o poranku ani kropli mniej!
Zawsze warto się podzielić z kimś kawałkiem deseru , wtedy po skosztowaniu tego można się wymienić wrażeniem.
Cukiernicy zdominowali najlepsze miejsca, czy kobieta w cukierni tworzy zupełnie inne smaki?
Szczerze mówiąc tylko przez chwile  dane mi było pracować z kobietą na cukierni, więc ciężko mi  jest odpowiedzieć na to pytanie.
Gdzie możemy smakować Twoje wypieki?
Na tą chwile pracuje w Hotelu Warszawa.
Jakie zakątki na świecie odwiedzasz w poszukiwaniu inspiracji?
Byłem we Włoszech, w Tajlandii  i w kilku miejscach w Polsce.
Gdzie aktualnie planujesz wyruszyć w celu odkrycia nowych smaków?
Mam zamiar wylecieć w marcu lub kwietniu do Paryża.

Do słodkości Bartosza zaglądajcie na Instagramie.