Salvador Dali kucharzem?

Salvador Dali to mistrz surrealizmu. Kojarzymy go z zawadiackim wąsem, absolutnie abstrakcyjnym postrzeganiem świata, no i przede wszystkim genialnym malarstwem. Trudno jest domyślić się, że jedna z najbarwniejszych postaci w historii interesowała się również kuchnią i wydała książkę kucharską Les Diners de Gala.

Książka kucharska zawierająca 136 przepisów została wydana tylko raz w 1973 roku w 400 egzemplarzach. Dali zebrał przepisy, które często wykorzystywał ze swoją żoną i muzą – Galą – na organizowanych w domu kolacjach. Wszystkie, nawet najbardziej wymyślne receptury (np. kotleciki z jagnięciny nadziewane ślimakami) zostały zilustrowane przez samego Dalego. Oryginały książki z lat 70. są obecnie prawdziwym białym krukiem, jednak wydawnictwo Taschen zapowiedziało reedycję książki kucharskiej, którą już teraz można zamówić na Amazonie. Premiera wydawnictwa: 20. listopada 2016.

 

źródło: amazon, mymodenmet