Przepis na świąteczne pierniczki

Początek grudnia to idealny moment na świąteczne wypieki … pierniczków! Cynamonowe ciasteczka z biegiem czasu nabierają wyśmienitego, świątecznego smaku. Zobaczcie przepis na świąteczne pierniki.

Przepis na pierniczki
Składniki na około 50 pierniczków:
2,5 szklanki mąki, 3  łyżki miodu, 4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki kakao, 5 łyżek letniego mleka, 5 łyżek przyprawy piernikowej, 3 łyżki cynamonu, 1 łyżka roztopionego masła, 1 jajko.

Przygotowanie:
Przesiać mąkę i dodać do niej miodu, cukru, sody, przypraw, masła i jajka. Mieszać do czasu stworzenia jednolitej masy. Dolewać mleka, aż ciasto będzie gładkie, czas ugniatania około 15 min.
Stolnice oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na placek grubości 1,5 cm i wycinać foremkami ozdoby świąteczne. Nagrzać piekarnik do 180 stopni góra/dół termoobieg i piec około 10 min. Po wyjecia z piekarnika ostudzic miękkie pierniki i przechowywać w zamkniętym pudełku prze około 3 tygodnie. Do czasu świąt będą idealnie miękkie i pyszne.

Życzymy smacznego!

 

źródło: pinterest