Piwna legenda – Porter Bałtycki na nowo uwarzony w Browarze Warszawskim!

W jaki sposób świętować dzień Porteru Bałtyckiego? Uwarzyć go na nowo! Browar Warszawski znów oficjalnie uruchomił produkcję legendarnego Portera. Ostatnie butelki opuściły linię rozlewniczą Browarów Warszawskich wiele lat temu. Dlatego nic dziwnego, że to jeden z najbardziej wyczekiwanych piwnych powrotów!

Browar Warszawski, to miejsce, w którym na nowo warzą się losy stołecznego browarnictwa. Śmiało można stwierdzić, że we wrześniu 2021 roku historia w tym miejscu zatoczyła beczkę, a Browar Warszawski stał się piwną atrakcją stolicy.

Porter Bałtycki to jedna z większych legend Browarów Warszawskich. To mocny i treściwy lager. Ciemny i rozgrzewający. Za jego smak i aromat odpowiada specjalnie dobrana kombinacja słodów karmelowych i palonych. „Ciemnowiśniowa barwa, charakterystyczny słodowo-karmelowy smak i gęsta, kremowa piana” – tak opisywała go oryginalna etykieta. W smaku słodowe, słodkie, karmelowe z nutami palonego karmelu, herbatników, przypieczonej skórki chleba, pieczywa razowego, orzechów. Wyczuwalne są także nuty dojrzałych lub suszonych owoców, takich jak wiśnie, śliwki, czereśnie czy rodzynki.

Piwowarzy z Browaru Warszawskiego, dołożyli wszelkich starań by powrót kultowego produktu, był idealną wersją pierwowzoru. Słynny Porter Bałtycki będzie leżakował w beczce po Burbonie do 20 marca. Będzie to Porter Barrel Aged. Beczka odda piwu akcenty waniliowe, dębowe i destylatowe, które ponownie będą zachwycać podniebienia prawdziwych smakoszy piwa.

Dodatkowym urozmaiceniem testowania legendarnego Portera Bałtyckiego jest połączenie go z daniami, które podbiją jego wyjątkowy smak. Ilość piwnej legendy jest ograniczona, dlatego warto odwiedzić Browar Warszawski jak najszybciej. Na miejscu stale warzy się aż 19 rodzajów wyśmienitego piwa rzemieślniczego, które miejmy nadzieję nigdy nie zabraknie!