PAN (https://panmilano.com) to piekarnia, kuchnia i bar winny, miejsce sąsiedzkie powstałe z kolaboracji japońskiego szefa kuchni Yoji Tokuyoshi’ego i Alice Yamada, mające na celu rozpowszechnienie i rozkochanie w japońskiej kulturze.
Głównym zamiarem architektów było stworzenie bliskich relacji z sąsiedztwem.
Duże okna z drewna kasztanowego z zewnętrznymi ościeżnicami z blachy ocynkowanej zachwycają od strony ulicy. Pięknie prezentują wnętrza piekarni na zewnątrz, tworząc hybrydową „przestrzeń progową” między domem a miastem.
Wewnątrz, wykończenie jest neutralne i przyjazne. Dwie lady, będące piekarnią i barem stały się bohaterami tej przestrzeni. Mają niezwykle silny charakter, ale równocześnie naturalnie odnajdują się w tej przestrzeni i płynnie współistnieją.
Spektakularna lada z chlebem wykonana jest z paneli włókna szklanego. Jest pięknym elementem architektonicznym, który reaguje na naturalne światło, niesamowicie rozświetlając przestrzeń. Taki sam element znajduje się na zewnątrz lokalu, intrygując, zachęca do odwiedzin. Zasłony pod sufitem są kolorystyczną konsekwencją lady i tworzą ulotny , trójwymiarowy świat.
Część barowa ma bardziej stonowany charakter, tu pierwsze skrzypce gra ciemno wybarwione drewno. Pęknięty głaz z naturalnego kamienia przywraca równowagę w palecie materiałów, tworząc niemal duchową atmosferę, celebrowanie piękna niedoskonałości.
Podobnie jak w menu szefa kuchni konceptu PAN, w projekcie architektonicznym nawiązania do kultury japońskiej, są niedosłowne i dalekie od stereotypów. To wnętrze stanowi esencję minimalizmu w każdym aspekcie. Wchodząc do środka można poczuć się jak w Japonii i jednocześnie popijać pyszne włoskie espresso doppio. Odwiedzając Mediolan, nie możecie pominąć tego miejsca. Adres o tu : PAN Milano (https://panmilano.com)
Projekt: studio wok (http://www.studiowok.com)