Kostki lodu są niezbędnym dodatkiem do drinków i soków serwowanych wiosną i latem. Ochładzają napój do odpowiedniej temperatury oraz upiększają go podnosząc estetykę podania. Wiosenne kostki kryją w sobie słodkie owoce i aromatyczne zioła. Rozkoszne w smaku i wyglądzie zachęcają do spotkań towarzyskich.
Kostki lodu są niezwykle łatwe i szybie do zrobienia. Wystarczy do foremki do lodu wlać zimnej wody, umieścić tam wybrany przez nas owoc, świeże zioło lub wlać ostudzoną herbatę smakową. Herbata imbirowa z delikatnie pikantną nutką lub miętowa potrafi dodać napojowi smaku. Kostki z zamrożonymi malinami, kawałkami cytryny, kiwi, wiśniami, czereśniami, przekrojonym truskawkami czy borówkami będą wyglądać przepięknie i apetycznie. Dzięki tak taniemu i prostemu zabiegowi nasz stół zyska na urodzie a drinki przez nas podawane zapadną gościom na długo w pamięć.
Ozdobne kostki lodu dodadzą uroku nawet zwykłej wodzie mineralnej. Aby podkreślić barwę kostek możemy do foremki oprócz wrzucenia owoców, wlać rozcieńczony syrop lub sok o identycznym smaku co owoc.
Źródło: pinterest