Nowa karta koktajli w The Cool Cat pod hasłem Co mówi o Tobie Twój ulubiony drink?

W dniach 19-20 listopada w dwóch restauracjach The Cool Cat zadebiutuje nowa karta koktajli, której autorem jest Dawid Faroth Gierjatowicz związany od lat ze znanymi koktajlbarami na Pomorzu oraz Warszawie. “Co mówi o Tobie Twój ulubiony drink?” (https://www.facebook.com/events/272739614645519?ref=newsfeed) to przegląd kultowych koktajli w azjatyckim wydaniu. Oprawa graficzna nawiązująca do hipermarketowych gazetek została uzupełniona o humorystyczne porady. Za oprawę graficzną karty odpowiada Włodi Włodarczyk.

Premierowa karta stworzona przez Farotha zawiera pięć autorskich koktajli, z przewagą azjatyckich smaków oraz pięć wariacji klasycznych trunków. Barowe propozycje to przegląd smaków podkreślonych przez dalekowschodnie dodatki tj. liczi, yuzu czy shiso. Goście znajdą tam zarówno typowo wytrawne koktajle z wermutem, jak i słodkie czy kwaśne propozycje.

Zwolennicy wytrawnych trunków rozsmakują się w Honda Negroni (campari, słodki wermut, gin, shiso), po delikatne Neon Bellini (likier, puree liczi, prosecco, likier melonowy Midori) czy Yuzerol, czyli połączenie kultowego Aperolu z yuzu i pomarańczową pianką. The Cool Cat pokusił się także o swój koktajl – Cool Cat Whiskey Sour z dodatkiem mango. To doskonała propozycja dla fanów whisky sour, których jak się okazuje w obu lokalach nie brakuje. W barach będą dostępne również klasyczne propozycje na życzenie gości.

Tym razem The Cool Cat do współpracy przy projektowaniu karty koktajli zaprosił znanego grafika Włodiego Włodarczyka, który współpracował z takimi brandami jak newonce.media, Converse, Samsung, Reebok, adidas czy Levi’s. Włodi (wlodi4444) swój profil na instagramie prowadzi w charakterystycznej estetyce, stockowych zdjęć z hipermarketowych gazetek oraz rdzennie polskich potraw. W związku z czym nikogo nie powinien zaskoczyć wygląd karty w formie gazetki o tytule “Co mówi o Tobie Twój ulubiony drink?” opatrzonej rekomendacjami z przymrużeniem oka.

Wewnątrz menu goście znajdą zaprojektowaną rozkładówkę/plakat przez Włodiego z pozytywnym przesłaniem.
Nie pozostaje nic innego, tylko odwiedzić jeden z Cool Catowych lokali i sprawdzić zawartość menu koktajlowego.

Szybkie pomysły na toasty:
za lepsze jutro
za lepsze dziś
za lepsze pojutrze
za mnie
(cyt. Włodi)

*****
Dawid Faroth Gierjatowicz – pochodzi z Gdyni, miasta z morza i marzeń, gdzie już w 2006 roku związał się z gastronomią. Doświadczenie zdobywał pracując w znanych barach na Pomorzu i w Warszawie. Był odpowiedzialny za barową część takich lokali jak Główna Osobowa vel Neon streetfood bar, Bar Max, Sztuczka Bistro, Zamieszanie czy El Koktel.

Włodi Włodarczyk – współpracował z takimi brandami jak newonce.media, Converse, Samsung, Reebok, adidas czy Levi’s. Włodi (wlodi4444) swój profil na instagramie prowadzi w bardzo charakterystycznej estetyce, stockowych zdjęć z hipermarketowych gazetek oraz rdzennie polskich potraw. Jest to jeden z bardziej pozytywnych profili na instagramie. Włodi jest autorem m.in. “dobrych rad na dobre życie”, “galerii zajebistych komplementów” czy “ciekawych pomysłów”.

The Cool Cat na Solcu prowadzony od 2015 roku oraz The Cool Cat TR (młodszy Fajny Kot, nazwa TR nawiązuje do Teatru Rozmaitości, z którym sąsiaduje), działający już od trzech lat, to oryginalne połączenie kuchni azjatyckiej fusion z lokalnymi, sezonowymi produktami. Właścicielami są Zosia Pazik oraz szef kuchni Jakub Kaftański, który od początku jest strażnikiem i twórcą niebanalnych połączeń smakowych w obu restauracjach.

Menu w lokalach nie jest identyczne, ale kartę w Cool Catach otwiera bogata propozycja śniadań serwowanych przez cały dzień. W weekendy, paradoksalnie, trzeba wcześniej wstać i ustawić się w kolejce, bo oferty brunchowe (zestaw azjatycki, meksykański i śródziemnomorski) przyciągają tłumy niemal od świtu. Oprócz stałej karty, w ciągu tygodnia w Cool Catach zawsze można spróbować zmiennej oferty lunchowej w wersji wegańskiej oraz mięsnej. Wieczory natomiast upływają tu pod znakiem barwnych koktajli, a od niedawna także win naturalnych.