Mięta w roli głównej

To niezwykłe zioło znajduje najczęściej wykorzystywane jest w produkcji kosmetyków: past do zębów, żeli do mycia ciała i szamponów. Mięta jest rośliną często używaną w kuchni na całym świecie, w polskiej zaś jest wciąż niedoceniana. Poczujcie miętę!

Zioło to jest powszechnie znane ze swoich właściwości orzeźwiających i antybakteryjnych. Mięta skrywa całe mnóstwo zalet, z których warto skorzystać. Zawiera kwas askorbinowy, karoten, rutynę, witaminę A i C oraz cenne dla zdrowia organizmu pierwiastki: magnez, potas, żelazo i wapń. Żuta miedzy posiłkami wspomaga trawienie, orzeźwia oddech i pomaga usuwać szkodliwe toksyny.

Świeżą miętę w doniczce możemy z łatwością zakupić w supermarkecie lub na miejscowym targu. Doniczka postawiona na oknie w kuchni nie tylko będzie się pięknie i radośnie prezentować ale smaczne ziółko będziemy mieli zawsze pod ręką. Mięta świetnie odnajdzie się w naszej kuchni. Możemy wykorzystać ją do sosów, dipów, naparów, pesto, sałatek czy pięknych kostek lodu. Poniżej przedstawiamy dwa, pyszne sposoby na ziółko w kuchni!

Wiosenna zupa z groszku z miętą

Do przyrządzenia tej zupy potrzebujemy:  1 łyżki oliwy, 1½ szklanki posiekanego pora (biała i jasnozielona część), 4 średniej wielkości ziemniaki, odrobiny wermutu, 8 szklanek bulionu warzywnego, 3 szklanki mrożonego zielonego groszku, 2 gałązki świeżego tymianku, mięty i estragonu, soli, pieprzu, jogurtu naturalnego.

W dużym garnku rozgrzewamy kilka kropli oliwy z oliwek, gdy się nagrzeje podduszamy na nim pora, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wermut oraz bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i około 15 minut gotujemy. Gdy ziemniaki już zmiękną, dodajemy groszek i zioła przewiązane nitką. Ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia, usuwamy zioła i całość blendujemy. Gdy zupa nieco ostygnie przystrajamy ją jogurtem naturalnym.Voila!

Koktajl bananowo – miętowy

Do zrobienia tego pysznego napoju potrzebujemy: 400 ml mleka, 2 banany, 4 listki mięty, 1 łyżeczkę miodu, 6 kostek lodu. Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do wysokich szklanek i przystrajamy listkami mięty.

Smacznego!

Źródło: pinterest