Mieszkanie w odcieniach natury :: pracownia Dobry Układ

w odcieniach natury - projekt Dobry Układ
7 / 7

Przytulne mieszkanie zlokalizowane pod Koszalinem to nowy projekt pracowni Dobry
Układ Sandra Białkowska. Przestrzeń odzwierciedla poczucie bliskości i więzi z naturą
właścicielki.

W apartamencie dominuje neutralna kolorystka, przełamana kontrastami w postaci ciemnozielonej ściany, żółtego fotela i biało-czarnej podłogi w strefie kuchennej. Całość tchnie bardzo naturalną, zmysłową atmosferą.
Rodzina, składająca się z mamy, dwójki dzieci i kota, szukała pomysłu na ciepłe w odbiorze wnętrze z
nutką szaleństwa. Właścicielka zgłosiła się do Sandry Białkowskiej tylko po projekt układu
funkcjonalnego parteru, ale po rozpoczęciu współpracy wyjątkowa nić porozumienia sprawiła, że
całkowicie powierzyła swoje mieszkanie architektce. Głównymi założeniami do stworzenia projektu
było maksymalne wykorzystanie przestrzeni i stworzenie stylowego mariażu boho z odniesieniami do
Skandynawii i eklektyzmu. Efektem tej współpracy jest przestrzeń która żyje, cieszy oko i zachwyca
swoją różnorodnością. Akcenty kolorystyczne i wszechobecne drewno. W salonie na tle zielonej ściany stanął pojemny biały regał i owalny stół jadalniany z różnokolorowymi krzesłami. Wisienką na torcie jest żółty fotel Forli marki Gala Collezione. Poza swoja funkcją wypoczynkową, pełni rolę dekoracyjną, ożywiając swoim kolorem całe wnętrze. Wygodny uszak jest niezastąpionym miejscem popołudniowego wypoczynku właścicielki. Wrażenie
przytulności potęgują jego apetyczne kształty i wysokie, drewniane nóżki. Tkanina na obicie została
wybrana bardzo uważnie, zarówno jeśli chodzi o jej wygląd, fakturę, jak i parametry użytkowe.
W jasnej sypialni króluje klimat boho z botanicznymi motywami i pięknymi drewnianymi
przesuwanymi drzwiami. Przytulne drewno jest także bohaterem jednego z pokoi dziecięcych, w
którym pomimo niewielkiego metrażu znalazło się mnóstwo miejsca do przechowywania.
Biała kuchnia z lakierowanymi frezowanymi frontami została wykonana przez stolarza wg. projektu
architektki. Dla kontrastu i wrażenia przytulności zdecydowano się tu na cegłę na ścianie oraz blat i
obudowę z dębu Lancelot. Niewielka łazienka mieści wannę i małą umywalkę z szafką. Główne
miejsce do przechowywania to zabudowa nad stelażem wc, której fronty wykonano z luster
optycznie powiększających przestrzeń.