Matcha - smak zielonej herbaty

Matcha to sproszkowana zielona herbata. Ma postać zielonego pudru o intensywnym kolorze. Jest niezwykle popularna w Japonii, gdzie wykorzystywana jest do produkcji słodyczy, lodów, ciast, koktajli i kawy. Poznajcie matchę!

Powstaje ona po zmieleniu wyselekcjonowanych liści wysokogatunkowej herbaty zwanej Tencha. Krzewy te są specjalnie zacieniane matami, czym matcha różni się od zwykłej zielonej herbaty. Uważana jest za najzdrowszą herbatę świata. Wspomaga proces odchudzania, obniża poziom stresu, ciśnienie krwi, pomaga w oczyszczeniu organizmu, trawieniu oraz chroni przed rakiem. Naukowcy odkryli, że matcha jest 137 razy bogatsza w antyoksydanty niż zwykła zielona herbata. W Japonii wykorzystywana jest ona w trakcie ceremonii parzenia herbaty oraz w przemyśle spożywczym. Cukiernictwo czerpie pełnymi garściami z jej subtelnego, nieprzesłodzonego smaku i pięknej barwy jaką nadaje słodyczom. Zieleń matchy wygląda egzotycznie, co zawsze dziwi i fascynuje turystów przybywających do Japonii. Sami zaś wyspiarze są z niej dumni i traktują ją jak dobro narodowe.

 

Źródło: pinterest