Makaron domowej roboty - przepisy!

Makarony – kto nie lubi, niech pierwszy podniesie rękę. Nikt? Tak myślałam. W kluchach się prawdziwie kochamy i możemy jeść je zawsze, wszędzie i pod każdą postacią. Warto więc zadbać, żeby były jak najlepszej jakości. A zawsze najbardziej wartościowe jest to, co zrobimy sami. Dlatego dziś podajemy Wam receptę na makaron idealny!

Kiedy byłam mała, mój tata przy drewnianej stolnicy opowiadał mi, jak babcia uczyła go robić domowej roboty makaron. Później tata nauczył mnie. A ja pewnie nauczę moje dzieci. Przepis jest banalnie prosty: mąka, jajka, woda. Rozrabiamy ciasto powoli, wyrabiamy aż stanie się  gładkie i sprężyste. Potem kroimy je na kawałki i każdy z nich musimy dokładnie rozwałkować i zostawić na jakiś czas do wyschnięcia. Potem kroimy. Jak? Jak tylko nam się podoba. Możemy robić cienkie niteczki, długie wstęgi, czy nawet kokardki. Metoda wymaga wprawy, ale satysfakcja jest nieziemska.

Co więcej, sami możemy zrobić też makaron szpinakowy, buraczany czy nawet marchewkowy. Wystarczy do ciasta dodać pełnowartościowego soku z warzyw lub warzywnego puree – doda makaronowi koloru i niezwykłego aromatu. W domu możemy przygotować również makaron doskonale znany z azjatyckich restauracji. Makaron udon przygotowujemy bez jajek, do mąki pszennej dodajemy skrobię kukurydzianą lub tapiokę oraz sól i wodę. Po wyrobieniu ciasta, które dzieli się na kilka etapów, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 4 godziny. Udon jest grubym makaronem, musimy zwrócić na to uwagę przy krojeniu.

No to co? Do kuchni marsz!

 

źródło: pinterest