Lody na patyku domowej roboty

Słodycze latem? Najlżejsze i najzdrowsze są lody domowej roboty! Pisaliśmy już Wam o sorbetach, które w łatwy sposób można przygotować samemu, dziś natomiast pokażemy Wam, jak w prostu sposób zrobić lody na patyku. Musicie zaopatrzyć się w specjalne foremki i patyczki. Składniki? Tutaj zostawiamy Wam w pełni wolną rękę!

Ogromną zaletą tego, że sami przygotowujemy swój ulubiony zimny deser jest to, że możemy w stu procentach dopasować jego skład i smak według naszych potrzeb. Bezglutenowe, wegańskie, bez laktozy, z wykorzystaniem tzw. super foods, np. nasion chia. Możecie eksperymentować, łączyć składniki, mieszać smaki. Nas absolutnie zadziwił przepis na lody z awokado zanurzone w czekoladowej polewie i na pewno wypróbujemy go w domu! A inne smaki? Wypróbujcie robienie lodów na bazie mleka kokosowego, do którego dodacie kakao, orzechy i wanilię. Spróbujcie zmiksować świeże owoce z dodatkiem naturalnych soków – przelejcie miksturę do wcześniej przygotowanych foremek, nie zapomnijcie o patyczkach! Domowej roboty lody na patyku są świetną przekąską na letnie imprezy i na pewno zrobią wrażenie na Waszych znajomych!

źródło: pinterest