Kolacja u Hannibala

Historię Hannibala Lectera z filmu Milczenie owiec zna niemal każdy. Wybitnie inteligentny psychiatra, który staje się kanibalem zjadającym swoje ofiary. Pamiętamy genialne kreacje aktorskie Jodie Foster oraz Anthonego Hopkinsa. Jak zaczęła się historia Hannibala? Od 2012 roku poznajemy jego początki dzięki serialowi Hannibal emitowanym przez stację NBC. W rolę tytułową wciela się niesamowity Mads Mikkelsen.

Serial wzbudza wiele skrajnych emocji. Jest bardzo brutalny, bardzo sugestywny. Historia opowiada o relacji psychiatry Hannibala Lestera z agentem FBI – Willem Grahamem – który uczęszcza do Hannibala na terapię. Lekarz pełni też rolę konsultanta policji federalnej. Jesteśmy obserwatorami niezwykłej gry psychologicznej, którą Lecter prowadzi z agentem. Od początku wiemy, kto stoi za wszystkimi zbrodniami. Chcemy przestrzec bohaterów przed kolacjami u Hannibala – wiemy przecież, co serwuje swoim gościom. Fani w różny sposób komentują serial. Piszą, że „może to chore, ale jak Hannibal przygotowuje kolację, to robią się zwyczajnie głodni”.

Trudno się dziwić: Hannibal jest eleganckim mężczyzną, który w swojej designerskiej kuchni przygotowuje przepięknie serwowane dania, zawsze w towarzystwie bardzo dobrego wina. Kto stoi za kulinarnymi sukcesami Hannibala? Po zakończeniu zdjęć na planie stylistka, która odpowiada za kompozycje na talerzach, opublikowała na swoim blogu kulisy gotowania u Hannibala. Na stronie Janice Poon znajdziemy szkice, rysunki, zdjęcia z backstage’u oraz zaprezentowane efekty końcowe pracy. Bon appetit!

 

 

źródło: Feeding Hannibal