Koktajle są doskonałe na każdą porę roku. Są dobre na rozpoczęcie dnia, drugie śniadanie, na deser lub kolacje. Można je przygotowywać tradycyjnie lub za każdym razem sięgać po nowe składniki i eksperymentować. Od Ciebie zależy, jaki koktajl wypijesz każdego dnia!
Owocowe, warzywne, warzywno-owocowe koktajle to samo zdrowie. Pozwalają w sposób łatwy i smaczny dostarczyć organizmowi witaminy, minerały, a także niezbędny dla zdrowia błonnik. Koktajle z dodatkiem różnych warzyw i owoców są zdecydowanie smaczniejsze, niż słodycze, mogą zastąpić deser, a w przeciwieństwie do słodkości lepiej wpływają na ciało. Odżywiają je, oczyszczają, pielęgnują nawet włosy i paznokcie. Za zaletę należy uznać także ich antyoksydacyjne właściwości.
Jesień – smaczne koktajle na wzmocnienie
Przepisy na zdrowe koktajle obejmują również jesień, kiedy organizm wymaga wsparcia. Pogoda pogarsza się i niezbędne jest wspieranie układu immunologicznego oraz jego rozgrzewanie. Można je przygotować z owoców, lecz nie tylko.
Jesienny koktajl śliwkowo-jagodowy
Sezon na śliwki w pełni. Najlepiej spożywać owoce sezonowo, a śliwki idealnie nadają się nie tylko do ciast, w koktajlach smakują równie dobrze. Aby przyrządzić koktajl należy przygotować:
4 śliwki
4 łyżki jagód
1 szklankę jogurtu naturalnego
1 łyżeczkę miodu
Śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i blendujemy z resztą składników.
Antyoksydacyjny koktajl aroniowo-jogurtowy
Aronia jako bogactwo witaminy C zaliczana jest do polskich superfoods. Warto spożywać ją nie tylko w formie dżemów i soków, ale sprawdzi się również jako dodatek do koktajli i smoothies.
Potrzebujemy:
5 łyżek aronii (świeżej lub mrożonej)
1 banana
1 szklankę jogurtu naturalnego
1 łyżeczkę miodu
Banana należy obrać i zblendować z pozostałymi składnikami.
Odżywczy koktajl bananowo-daktylowy z masłem orzechowym a’la nutella
Zdrowa alternatywa dla amatorów popularnych deserów czekoladowych 😉 Ten odżywczy i sycący koktajl będzie dobrym pomysłem na szybkie śniadanie, przekąskę lub posiłek potreningowy.
Składniki:
1 banan
1 łyżeczka masła orzechowego
6 sztuk daktyli
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki miodu
1 szklanka mleka 1,5%
Moczymy daktyle w niewielkiej ilości mleka przez około 15 minut. Blendujemy daktyle, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ponownie.
Witaminowy zielony koktajl z pietruszką, szpinakiem i ananasem
Jesień to czas przeziębień. Zielone warzywa to idealny sposób na poprawę odporności. Ten koktajl to witaminowa bomba, którą śmiało możemy wspomagać się nawet codziennie.
1 garść świeżego szpinaku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżeczki miodu
2-3 duże plastry obranego świeżego ananasa
Szklanka wody
0,5 banana
Wszystkie składniki należy zblendować.