Jak zrobić zdrowe, domowe batony?

Któż z nas nie lubi słodkości? Niestety mimo ich niewątpliwej słodyczy i smaku są tuczące i należy spożywać je z umiarem. O wiele zdrowsze i mniej kaloryczne będą te zrobione własnoręcznie. Mamy możliwość dodać nasze ulubione składniki. Wypróbujcie przepisy na domowe batony!

Moda na gotowanie nadal trwa, sprzyja to eksperymentom w kuchni. Warto spróbować wykonać własnoręcznie produkt, który najczęściej kupujemy w sklepie. Do dzieła!

Batony musli z suszonymi owocami

 Składniki, których potrzebujemy to: 120 gr owoców suszonych: daktyle, żurawina, morele, figi, śliwki, około 120g nasion i orzechów ( płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, len, orzechy nerkowca, orzechy włoskie), 1 łyżka otrębów owsianych, 1 łyżka otrębów pszennych, 1 jajko.

Owoce kroimy, orzechy prażymy na suchej patelni, gdy ostygną mieszamy je z owocami, dodajemy jajko i otręby, mieszamy. Masę przekładamy na blachę, zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Batony czekoladowe

Potrzebne składniki to: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, szklanka mleka sojowego, 200 gr otrąb owsianych, 100 gr suszonej żurawiny, orzechów nerkowca, orzechów laskowych, migdałów, orzeszków ziemnych, 4 łyżki miodu, 4 łyżki syropu z agawy.

Orzechy należy posiekać, zmieszać wszystkie suche składniki, czekoladę należy rozpuścić w rondelku, dodać mleko sojowe, połączyć z suchą masą, dodać miód i syrop z agawy. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

Źródło: pinterest